آشنایی انواع سوله با دهانه ی بزرگ یکی از مهم ترین کار هایی است که یک مهندس در ابتدای هر پروژه صنعتی و بزرگ مقیاس می بایست به آن توجه کند. سوله در کل به سازه های فلزی با سقف شیب داری گفته می شود که بر اساس یک سری محاسبات فنی و مهندسی طراحی شده باشند. در پروژه های صنعتی با مقیاس های بزرگ اغلب از سوله هایی با دهانه ی بزرگ استفاده می شود. آشنایی با انواع سوله با دهانه ی بزرگ و روش های ساخت آن، به پیمانکاران در مکان یابی سوله و همچنین استفاده از بهترین نوع آن، کمک زیادی خواهد کرد.
انواع سوله با دهانه ی بزرگ
ویژگی انواع سوله با دهانه ی بزرگ چیست ؟ سوله یکی از زیبا ترین و جذاب ترین سازه هایی است که در هر پروژه ای از آن استفاده می شود. سوله ها انواع مختلفی دارند که هر کدام بسته به مدل و ابعاد، هزینه های ساخت متفاوتی خواهند داشت. در بسیاری از پروژه ها می توان از سوله دست دوم استفاده کرد که برای پروژه و کارفرمایانش، بسیار صرفه جویی اقتصادی خواهد داشت.
برخی فکر می کنند که استفاده از سوله های آماده در هر پروژه نیاز به هیچ دقت و طراحی نخواهد داشت. این یک باور اشتباه است؛ چرا که کوچک ترین خطای انسانی در ساخت یک سوله خسارات مالی و حتی جانی در پی خواهد داشت. از سوله های برای پروژه های چند هزار متری استفاده می شود که هر گونه در آن ها می تواند منجر به مرگ انسان های زیادی شود. امروزه کارگاه ها و مراکزی برای خرید سوله دست دوم و انواع سوله های دیگر وجود دارند که به راحتی می توان این قبیل تجهیزات را با اطمینان از آن ها تهیه کرد.
انواع مختلف سوله
در ساخت سوله صنعتی باید به اهداف و کلیه نیاز های پروژه توجه شود. سوله های صنعتی انواع مختلفی دارند که تنها ویژگی های یک پروژه می تواند به مهندس برای انتخاب بهترین آن کمک کند. انواع سوله با دهانه ی بزرگ در بازار موجود می باشد که بهترین این سوله ها، سوله های خرپایی می باشند.
برای مثال در سوله های تیر ورقی، چون نیاز به ستون و مصالحی از قبیل فولاد در آن است، بسیار گران قیمت هستند. سوله های خرپایی از نوع سوله ارزان در بازار به شمار می روند و به راحتی قابل دسترس است. از این نوع سوله ها در بسیاری از پروژه های بزرگ صنعتی کشورمان استفاده شده است و مزیت هایش بسیار زیاد می باشند.
مزایای ساخت انواع سوله با دهانه ی بزرگ
استفاده از انواع سوله با دهانه ی بزرگ، مزیت های زیادی در پروژه دارد، این سوله ها ساختار مثلثی، خرپایی، دارند و همان طور که می دانید مثلث بهترین شکل هندسی در زمینه داشتن استحکام به حساب می آید. برای ساخت این قبیل سوله ها، هیچ نیازی به ستون در وسط سازه نمی باشد و همین موضوع ساده سبب می شود هزینه ها در پروژه های صنعتی که نیاز به تعداد زیادی از این سوله ها است، نزدیک به 50 درصد کاهش یابند.
برای نصب انواع سوله با دهانه ی بزرگ به روش خرپایی از جرثقیل هایی با تناژ بسیار بالا استفاده می شود. برای ساخت این سوله ها، نیازی به فونداسیون نمی باشد و همین موضوع مجددا در کاهش هزینه های یک پروژه نقش مهمی را ایفا می کند. برای پوشش این سوله ها از ساندویچ پنل ها و یا ورق استفاده می شود که باعث می شود هزینه های مرحله بهره بردای نیز کاهش پیدا کند.
کاربرد انواع سوله با دهانه بزرگ
سوله های دهانه بزرگ بسیار کاربردی هستند و به دلیل نداشتن ستون میانی از آن ها در پروژه های زیادی می توان استفاده کرد. خوب است بدانید این سوله ها می توانند با هر شرایط آب و هوایی تطبیق داشته باشند و به همین دلیل در مناطق مختلف با آب و هوای متفاوت از این سوله ها استفاده می شود. انواع سوله با دهانه ی بزرگ که به این روش ساخته شده اند، در برابر شرایطی مانند زلزله و طوفان بسیار مقاومت دارند و به همین دلیل جز بهترین نوع سازه ها برای سوله های صنعتی به شمار می روند.
از انواع سوله دهانه بزرگ که به این روش ساخته شده اند، می توان در ساخت نمایشگاه های کتاب و ماشین، بیمارستان ها و درمانگاه های صحرایی، تعمیرگاه ها، فروشگاه ها، کارخانه های صنعتی و بسیاری از موارد دیگر استفاده کرد. در ساخت کلیه نمایشگاه ها، به خصوص آن هایی که خارج از مراکز شهر هستند و می خواهند خیلی سریع ساخته شود، از این سوله های مقاوم استفاده می کنند.
معایب سوله با دهانه بزرگ
این سوله ها در کنار مزیت های فوق العاده ای که دارند، در برخی از موارد معایبی نیز خواهند داشت. البته این معایب به معنی بد بودن ساخت این سوله ها نمی باشد. منظور از معایب این سوله ها در حقیقت نکاتی است که در طراحی و هنگام بنا کردنشان باید به آن ها توجه شود.
یکی از مهم ترین نکات این سوله ها این است که در ساخت انواع سوله با دهانه ی بزرگ می بایست حتما به این نکته توجه کرد که شیب سقف 10 درصد حساب شود. کوچک ترین اشتباه محاسباتی در این قسمت ممکن است خسارات جبران ناپذیری به کارفرما وارد کند. در ساخت این قبیل سوله ها، هر گونه خطای انسانی باعث می شود خسارات فراوانی به پروژه متحمل شود. هر اشتباهی که به خم شدن سازه منجر شود باعث خارج شدن مصالح از صفحه مشخص شده خواهد شد و همین موضوع خرابی آن سوله را به همراه خواهد داشت. یکی دیگر از نکات این سوله ها این است که در این مدل از آن ها، تهویه به صورت طبیعی انجام می شود. در مناطق به شدت گرم و یا برعکس، به شدت سرد و خشک باید این نکته را از قبل مد نظر قرار داد.
سخن آخر !
در پایان باید گفت، امروزه استفاده از انواع سوله با دهانه ی بزرگ در میان پیمانکاران پروژه های صنعتی بزرگ مقیاس، بسیار واجب است. بهترین روش ساخت این مدل سوله ها، به روش خرپایی است که برای کارفرمایان صرفه جویی و مزیت های زیادی دارند. در کنار این مزیت ها، توجه به نکات خاص در حین طراحی و همچنین مرحله بهره برداری نیز واجب می باشد.