قطعا با اطلاع و آگاهی از تفاوت سوله سبک و سنگین انتخاب بهتری خواهید داشت. در این مطلب علاوه بر پرداخت به تفاوت این دو نوع از سوله به بررسی زوایای مختلف آن ها نیز می پردازیم. سوله ها از مهم ترین تجهیزات صنعتی محسوب می شوند که می توان عملکردهای متفاوتی را از آن ها انتظار داشت. برای آشنایی با تفاوت سوله سبک و سنگین با ما همراه باشید.
سوله سبک و سنگین
مهم ترین تفاوت سوله سبک و سنگین چیست ؟ از سوله ها نه تنها در صنعت بلکه به منظور برپایی مکان هایی مانند نمایشگاه ، سالن های همایش و … نیز استفاده می شود. سوله ها به طور کلی به دو دسته سبک و سنگین در انواع نو سوله دست دوم تقسیم می شوند و خبر خوب این است که ایران سوله در شهر های مختلف مانند سوله دست دوم در کربلا خدمات ارائه می دهد؛ که هر کدام از آن ها نیز دارای زیر مجموعه هایی هستند. تفاوت سوله سبک و سنگین در خصوص قیمت ، ساختار ، ویژگی ها ، مزایا و … است.
تفاوت سوله سبک و سنگین
قیمت
زمانی که اسم سوله ی سبک آورده می شود ، تصور برخی از افراد این است که این سوله ها استحکام و کارآیی خوبی ندارند. زیرا استحکام سوله را مرتبط با وزن آن می دانند. اما جالب اینجاست که بدانید وزن سبک تر سوله ناشی از استفاده ی اصولی تر و به کارگیری تکنیک های سبک سازی است که به عنوان مثال می توان به استفاده اصولی از فولاد اشاره کرد. قطعا فولاد جزو سنگین ترین فلزات محسوب می شود که هر چه مقدار آن در ساخت سوله بیشتر باشد وزن آن نیز بیشتر خواهد شد. سبک بودن سوله امکان جابجایی آن را فراهم می کند.
سوله سازي سبک تلاش دارد تا وزن سوله ها را تا حد امکان پايين بیاورد و تهیه آن را مقرون به صرفه کند. بنابراین از آنجا که وزن سوله در قیمت آن نقش به سزایی دارد، هزينه ساخت سوله سبک، ارزان تر و به صرفه تر از سوله سنگين است. بنابراین کسانی که به دنبال سوله ارزان می باشند، بهتر است از سوله سبک استفاده نمایند. به دلیل استفاده کمتر از ورق هایی مانند فولاد قیمت آن کاهش پیدا می کند.البته سوله های دست دوم دربازار مانند
سوله درست دوم در عراق از نظر قیمت به صرفه اند.
استحکام و کیفیت
بر خلاف آنچه تصور می شود ، سوله های سبک بدون شک محکم تر از سوله هاي سنگين تير ورقی می باشند. این سوله ها که اکثرا به روش خرپایی ساخته و تولید می شوند ، از استقامت بسیار بالايی برخوردارند. روش های مختلفی در ساخت سوله ی سبک به کار گرفته می شود که می توان به چهار روش مهم زیر اشاره نمود:
• روش خرپایی
• سوله UBM آمریکایی
• سوله لوله ای (سوله فوق سبک)
• سوله چادری و…..
هر کدام از این سوله ها به روش خاصی تولید می گردند و کارایی مخصوص به خود را دارند . در مطالب گذشته به بررسی هر کدام از این سوله ها پرداختیم. به طور مثال سوله UBM جزو جدیدترین و محبوب ترین نوع سوله ها به شمار می رود که فاقد اسکلت سوله است و ظاهری قوسی دارند. این نوع از سوله ها دارای مزایا و معایبی هستند که در مطلب مربوطه به آن اشاره شده است. انواع دست دوم سوله هارا در ایران سوله که در شهر های زیادی مانند سوله دست دوم در مشهد شعبه دارد می توانید تهیه کنید.
کاربرد
از زمانی که سوله های سنگین جای خود را به سوله های سبک دادند ، به اهمیت و کاربرد سوله های سبک پی بردیم. واقعیت این است که کاربرد سوله های سبک بسیار بیشتر از سوله های سنگین است. آن ها سهولت بیشتری در جابجایی دارند و می توانند در مکان های مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. برای برپایی اجتماعات، مراسمات مذهبی، انبارها، کارخانجات و … از سوله های سبک استفاده می شود.
سوله سبک و سنگین چه ویژگی هایی دارند؟
جالب است بدانید هر وقت که نام سوله سبک به میان می آید اغلب افراد به یاد سوله های خرپایی می افتند. این مورد به خاطر ویژگی های خاص این نوع از سوله است. همچنین نکته ی جالب توجه این جا است که هر زمان صحبت از سوله ی سنگین می شود ، سریعا سوله های سنگین تیر ورقی در ذهن افراد تداعی می شود.
سوله های سنگین تیرورقی از پیچ و مهره ها و ورق های ضخیم فولادی ساخته شده اند. این ورق ها با پیچ و مهره یا به وسیله ی جوش به هم متصل می شوند. می توان گفت که سوله های تیر ورقی به عنوان اولین نسل از سوله ها محسوب می شوند که ساخت آن ها در تمام کشورها رواج داشت. اما با پیشرفت فناوری و روی کار آمدن سوله سبک ، کاربرد سوله سنگین بسیار کم و حتی می توان گفت به صورت کامل منسوخ شده است. بیشتر این سوله ها امروزه به عنوان سوله دست دوم به کار می روند و افرادی که به دنبال خرید سوله دست دوم در کرمان هستند می توانند از آن استفاده نمایند .
دلیل منسوخ شدن سوله سنگین چیست ؟
همان طور که اشاره کردیم تقریبا استفاده از سوله های سنگین منسوخ شده است و کمتر از آن استفاده می شود. نکته قابل ذکر این است که ساخت سوله سنگین یا همان سوله تیرورقی بسیار دشوار است. به این معنی که اگر بخواهیم آن را در مساحت های بزرگ بسازیم باید از ستون های کمکی استفاده کنیم. حتی در صورتی که سوله با ستون میانی ساخته شود ، باز باید دقت کرد که در صورت اجرا شدن با ستون میانی نیز ، تضمینی بر امن بودن سوله سنگین وجود ندارد. همین امر سبب می شود که از سوله های سبک تر و با تکنولوژی پیشرفته تر استفاده شود.
دلیل پر کاربرد بودن سوله های خرپایی دقیقا همین مورد است ؛ زیرا تنها روشی که برای ساخت سازه های بزرگ و دهانه های بزرگ وجود دارد نوع خرپایی آن می باشد. برای ساخت سوله های سنگین نیاز به مستحکم سازی فنداسیون وجود دارد و همچنین هزینه های طراحی و اجرای این نوع سوله ها زیاد است، پیشنهاد خرید این سوله ها معمولا کاملا منسوخ شده است.
ارتباط بین سوله سنگین و سوله تیر ورقی چیست ؟
به چند دلیل معمولا سوله سنگین را با سوله دست دوم در شیراز اشتباه می گیرند ؛ یکی اینکه با ظهور سوله های سبک دیگر کمتر کسی به سراغ ساخت و خرید سوله تیر ورقی می فت . در نتیجه تولید این سوله ها تقریبا متوقف شد . هم چنین استفاده مجدد و بازیافت سوله های سبک مانند خرپایی به خاطر استحکام بالای آن ها و عدم فرسودگی تقریبا ناممکن شد ؛ به همین دلیل اکثر موارد سوله دست دوم همین سوله های تیر وررقی سنگین می باشد .
با توجه به موارد گفته شده می توان اینگونه جمع بندی نمود که قیمت پایین و کیفیت و استحکام و ماندگاری بالای سوله های دست دوم در فسا ، آن ها را متمایز می نماید و با وجود این نوع سوله ها معمولا کسی دیگر سراغ سوله سنگین نمی رود .