سوله استاندارد مجموعه ای از قوانین و مقررات و استاندارد های است که برای ساخت و طراحی سازه های فلزی و سوله های صنعتی رعایت می شود. در چند سال گذشته به دلیل برخی اتفاقات ناگوار که در برخی از شرکت های صنعتی به وجود آمد بحث استاندارد کردن سوله ها و همچنین ساخت سوله استاندارد براساس معیارهای جهانی بسیار داغ بوده است و بیشتر مهندسان روی استاندارد بودن سوله ها توجه بسیاری دارند.

سوله استاندارد چیست؟
سوله استاندارد چیست؟
این سوله یک نوع سازه است که مراحل ساخت آن با توجه به اصول و استاندارد های عمرانی و ساخت و ساز ها انجام می شود. استاندارد های طراحی و ساخت در هر سوله به همان مختص به آن است که این موضوع با توجه به نوع کاربری آن مشخص می شود. اگر ساخت سوله استاندارد مطابق با استاندارد های تعیین شده نظام مهندسی نباشد به مرور زمان سازه مستهلک می گردد و در صورتی که در شرایط نامساعد جوی باشد به مرور زمان شاهد به وجود آمدن مشکلات بسیاری خواهید بود که برای برطرف کردن آن ها باید هزینه های بسیاری را صرف کنید.
در یک سوله استاندارد باید یک سری آیتم ها رعایت شود که باعث مقاومت و استحکام و زیبایی سوله ها شود. سوله سازه ای فلزی است که دارای سقف شیب دار می باشد تفاوت اصلی سوله با دیگر سازه های این است که سقف آن به صورت شیب دار است و دهانه ی بزرگ تر دارد. معمولا در تمامی ساخت و ساز های ساختمانی از جمله سوله استاندارد هایی مشخص می شود که این استاندارد ها بیشتر برای حفظ امنیت سازه مورد نظر انجام می شود. در این مطلب قصد داریم سوله استاندارد و هر آنچه که نیاز است در مورد آن بدانید را برای شما توضیح دهیم.
اجزای سوله استاندارد کدامند؟
برای ساخت یک سوله استاندارد باید به اسکلت فلزی آن بسیار توجه کنید و موارد بسیاری هم چون موارد زیر را در نظر بگیرید اگر سازه فلزی شما تمام اجزای که در پایین ذکر می شود را مطابق محاسبات دفترچه دارا باشد، کامل و استاندارد است:
یک سوله استاندارد معمولا در اسکلت فلزی خود دارای یک سری اجزا است که این اجزا شامل موارد زیر است:
- فریم های ستون سقف
- وال پست
- بیس پلیت
- استرات
- تیر ریزی سقف سازه
- بندکشی کامل ستون و سقف
- مهاربند
- میل مهار سقفی
- پوشش دهنده سقف
- پروفیل ساختاری
برخی از مواردی که در ساخت سوله استاندارد باید به آن توجه کنیم؟
موارد بسیاری هستند که شما در ساخت سوله استاندارد باید به آن توجه کنید که برخی از آن ها به شرح زیر است:
ابعاد سوله استاندارد
یکی از مواردی که قبل از انجام شروع به ساخت سوله باید به آن توجه کنید ابعاد استاندارد سوله است. ابعاد دهانه سوله و ارتفاع آن از سری بخش های مهمی است که مهمترین قسمتی که بر روی قیمت مستقیم سوله تاثیر دارد، ابعاد دهانه و ارتفاع سوله است که باید مطابق با استاندارد های ارائه شده برای انواع سوله ها مشخص شود. و ابعاد آن باید مطابق با استاندارد های ارائه شده برای انواع سوله ها باشد. همچنین طول سوله هم دارای اهمیت زیادی است که معمولا متناسب با محل نصب سوله تعیین می شود.
سوله ها معمولا از ستون و تیر تشکیل می شوند و فاصله ی قانونی برای تجهیزات چیزی بین 6 تا 90 متر است. طول استاندارد یک سوله چیزی حدود 90 متر است. باید بدانید که طول سوله در تاثیرات دمایی اثر گذار است و هر چقدر طول آن بیشتر شود تغییرات دمایی تاثیر بیشتری بر روی استحکام آن دارد.
عرض سوله یکی دیگر از عوامل تعیین کننده در استاندارد بودن آن می باشد. عرض دهانه سوله چیزی حدود 20 تا 35 متر است طول دهانه در میزان آهن مصرفی هم اثر گذار است. به این شکل که شما برای دهانه ای با عرض 15 متر آهن کمتری نسبت به دهانه با عرض 20 متر نیاز دارد.
از دیگر استاندارد های ساخت سوله می توان به ارتفاع آن اشاره کرد. ارتفاع سوله استاندارد با توجه به نیاز پروژه و ابعاد برش ورق تعیین می شود. یعنی اصولا ارتفاع سوله در مرحله اول با توجه به نوع کاربری مورد نیاز در سوله نسبت به ماشین آلات و انبارش و فضای مورد نیاز در داخل سوله مشخص می شود. ولی در مرحله دوم با توجه به ابعاد برش ورق ها چون عمدتا به طول 6 متر هستند و تقسیم برش این ابعاد ارتفاع سوله را از سه متر به بالا اجرا می کنند.
بیشتر بدانید:
دفترچه محاسبات سوله استاندارد چیست؟
هر سازه ی قبل از ساخت باید برای آن دفترچه محاسبات صادر کنید که در آن تمامی مشخصات فنی سازه به صورت کامل در آن شرح داده شود. و توضیحات کاملی در مورد متریال استفاده شده در ان و این که به چه روشی می خواهید این سازه را بسازید را باید در آن ثبت کنید. دفترچه محاسبات سوله که در آن تمامی مشخصات سوله به صورت کاملا استاندارد سازی نوشته شده است باید به صورت کامل و دقیق باشد. ولی باید بدانید که داشتن دفترچه محاسبات همیشه به معنای استاندارد بودن سوله نیست. چون ممکن است که یک سوله ساز به صورت عمد و یا غیر عمد در جایی اشتباه کند و این اشتباه ممکن است در امنیت سازه تاثیرگذار باشد. پس نمی توان دفترچه محاسبات سوله را ملاک تصمیم گیری دانست.
یکی از نکاتی که باید در نظر داشته باشید نظارت بر اجرای سوله است تا بتوانید اطمینان حاصل کنید که سوله شما استاندارد است یا خیر.
استفاده از دفترچه محاسبات سوله دارای مزایای بسیاری است که این مزایا شامل:
- افزایش ایمنی و استحکام سازه
- کاهش هزینه ها
- افزایش کیفیت و کارایی سوله
- افزایش بهره وری
- سهولت در تدوین اطلاعات سازه ها
- آسانی در هماهنگی و اجرای سازه
دفترچه محاسبات سوله های استاندارد دارای بخش های مختلفی است که برخی از آن ها را برای شما توضیح می دهیم:
بارگذاری
یکی از مهم ترین بخش های دفترچه محاسبات سوله بارگذاری ثقلی است که در آن تمامی اطلاعات به همراه جزئیات سقف ها، دیوارهای پیرامونی و تیغه بندی ها مطاق با نقشه های معماری ثبت می شوند. همچنین باید تمامی بارگذاری های جانبی هم باید به صورت کامل در این دفترچه ثبت شوند.
چک لیست
چک لیست شامل سازه نگهبان و مشخصات فنی و زلزله می باشد. مهندس باید بعد از تمام شدن سوله برای تطابق با سازه تمامی چک لیست ها باید در اختیار فرد مالک قرار گیرد. بر روی جلد دفترچه باید اطلاعات کامل مالک و شماره پرونده و نوع سازه هم ثبت شود.
فونداسیون و پی
فونداسیون و کنترل مقاومت پی و حساب نمودن تنش خاک را می توان یکی از راه های رسیدن به سوله استاندارد دانست و ثبت این موارد در دفترچه محاسبات سوله دارای اهمیت زیادی است.
قوانین طراحی سوله
معمولا در طراحی سوله قوانین مختلفی طراحی می شود که کلیات آن ها یک سان است ولی جزئیاتشان تا حد بسیار زیادی با یک دیگر تفاوت دارند. از این رو باید این قوانین در دفترچه ثبت شوند.
سقف سوله ها به چه صورت باید باشد؟
شکل سقف سوله معمولا به دهانه آن بستگی دارد و دارای فرم های مختلفی می باشد مانند: تک شیب و قوسی، دو شیب یا هشتی و..
معمولا برای سوله های چند دهانه از فرمت سوله هشتی استفاده می شود. اگر زیبایی ظاهری سوله دارای اهمیت زیادی باشد می توانید از طراحی سوله قوسی استفاده نماید مثلا برای هتل ها، مجتمع های ورزشی، تالارهای پذیرایی و…. از این نوع سقف استفاده می کنند.
برای ساخت دیگر سوله ها از فرمت سقف کم شیب استفاده می کنند که این نوع سقف برای سوله های تک دهانه و یا چند دهانه مناسب است. معمولا توزیع نور در سوله های با سقف تک شیب خیلی بیشتر می باشد.
سوله های قوسی معمولا مشخصات فنی خاصی ندارند و تنها اولویت آن ها ظاهر زیبای آن ها است. برای این نوع سقف از دستگاه های CNC استفاده می نمایند تا بتوانند یک قوس منظم و تمیز ایجاد کنند
چه عواملی در قیمت ساخت یک سوله استاندارد تاثیر دارد؟
در قیمت این سوله ها معمولا عوامل زیادی تاثیر دارد که این امر به صورت مستقیم روی استاندارد بودن و کیفیت سوله ها تاثیر دارد. و باید به گونه ای بالانس شود که به سوله استاندارد خدشه ای وارد نشود. در صورتی که می خواهید یک سوله استاندارد و ارزان بسازید باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
وزن سوله : معمولا سوله های که دارای وزن سنگین تری هستند قیمت بیشتری هم دارند.
مصالح و متریال : مواد و مصالحی که در سوله استفاده می شوند هر چقدر دارای کیفیت بیشتری باشند قیمت سوله را هم بالاتر می ببرند.
تجهیزات در سوله سازی: استفاده از تجهیزات مختلفی مانند تاسیسات تهویه، سیستم گرمایشی و روشنایی
کاربری سوله: سوله ها با کاربری های مختلف معمولا با قیمت های متفاوتی هم ساخته می شوند.
ابعاد دهانه سوله: ابعاد دهانه سوله در تعیین قیمت آن تاثیر زیادی دارد.
محل احداث: محل احداث سوله در تعیین قیمت ان تاثیر زیادی دارد.
دارا بودن جرثقیل: داشتن جرثقیل و یا عدم وجود آن در سوله در قیمت آن تاثیر گذار است.

اجرا و ساخت سوله های صنعتی
برای ساخت سوله استاندارد ، چه مواردی قابل توجه است؟
امروزه بحث استاندارد سازی سوله ها بسیار اهمیت دارد چون در سال های اخیر اتفاقات ناگوار بسیاری در برخی از شرکت ها وسوله ها اتفاق افتاده است. با این وجود در هنگام ساخت سوله استاندارد های لازم را باید به خوبی رعایت کنید تا بعد ها دچار اتفاقات تلخ بسیاری نشوید. در ساخت سوله مهندسان روی استاندارد بودن اجزای آن مانند: مواد اولیه مصرفی، رعایت وزن استاندارد سوله، رعایت اصول معماری در ساخت بنا بسیار تاکید دارند. در ادامه این مطلب قصد داریم توضیحات مفیدی در مورد ساخت سوله استاندارد در اختیار شما قرار دهیم.
خرید مصالح با کیفیت و استاندارد برای سوله
یک سوله استاندارد باید با مصالح درجه یک و با کیفیت ساخته شود که متاسفانه امروزه این مورد به خوبی رعایت نمی شود و بسیار نگران کننده است. چون بعضی از شرکت ها می باشند که ورق های گازی را در مصالح خود استفاده می کنند و این مصالح را به عنوان سوله های دست دوم به مردم می فروشند. شرکت های نفت و گاز برخی از لوله های خود را با قطر بالا بعد از چند سال که از رده خارج می شوند را به عنوان ضایعات فولادی بفروش می رسانند. برخی از خریداران این لوله ها را برش می دهند و با استفاده از دستگاه نورد این لوله ها را صاف می کنند و آن ها را با قیمت بسیار پایینی به خریداران می فروشند. با توجه به این که امروزه در سوله سازی رقابت بسیار زیاد است امکان دارد برخی از شرکت ها برای پایین آوردن قرارداد خود از این ورق ها استفاده نمایند.
پس در هنگام ساخت سوله استاندارد سبک و یا سنگین بهتر است از مصالح باکیفیت استفاده کنید تا سازه شما از مقاومت کافی برخوردار باشد.
انتخاب یک شرکت تولید کننده مناسب سوله
یکی از حساس ترین مراحلی که در ساخت سوله وجود دارد انتخاب شرکت تولید کننده است شما باید شرکتی را برای ساخت سوله استاندارد خود انتخاب کنید که بتواند یک سوله استاندارد و باکیفیت در اختیار شما قرار دهد. پس انتخاب یک شرکت تولید کننده بسیار اهمیت دارد و باید در مورد آن تحقیق و تفحص بسیاری شود تا در نهایت بتوانید بهترین را انتخاب کنید.
مراقبت از سوله
مراقبت از سوله در ساخت پروژه ها تاثیر بسیار زیادی دارد هنگامی که شما یک سوله طراحی می کنید باید روشی را انتخاب کنید که نگهداری کردن از آن آسان باشد. شما باید متریالی و موادی استفاده کنید که در طول زمان دچار اختلال نشود و باید حتما به استاندارد های مهم در این زمینه هم توجه بسیاری داشته باشید.
در قیمت ساخت سوله استاندارد چه عواملی دخالت دارد؟
عوامل مختلفی تاثیر دارند که این امر بر استاندارد بودن و همچنین کیفیت سوله هم تأثیرات بخصوصی دارد و باید به شکلی بالانس شود که به استاندارد های سوله خدشه ی وارد نشود. در صورتی که می خواهید یک سوله استاندارد و ارزان قیمت بسیازید باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- سوله با وزن سنگین دارای قیمت بیشتری است
- سوله با کاربری متفاوت دارای قیمت متفاوتی هم است
- وجود جرثقیل و یا عدم وجود آن در سوله
- محل احداث در استحکام سوله تاثیر زیادی دارد
- استفاده از متریال و مصالح باکیفیت بسیار مهم است.
- استفاده از تجهیزات سوله سازی مانند: سیستم های گرمایشی و روشنایی و تهویه و..

قیمت خرید و ساخت سوله
کلام آخر
سوله ها را می توان جزو سازه های فلزی مهم دانست و امروزه ساخت و ساز این سوله روز به روز در حال افزایش است. شما باید در هنگام ساخت این سوله به استاندارد های لازم توجه بسیاری داشته باشید تا بتوانید یک سازه استاندارد با توجه به قوانین خاص طراحی نماید. برخی از نکات مهم که در هنگام ساخت سوله باید به آن توجه کنید را در متن بالا برای شما توضیح دادیم. در صورتی که به نکات ذکر شده توجه کنید می توانید یک سوله استاندارد و با دوام و مقاومت بالا تولید کنید.