مراحل طراحی سوله
آیا می دانستید مراحل طراحی سوله شامل فرآیندی است که طی آن شما جهت ساخت یا اجرای سوله طبق دستورالعمل و نکات اجرایی مهم عمل می کنید. از آنجایی که سوله ها شامل سازه های فلزی هستند که با تمرکز به ایجاد محیطی بدون ستون میانی اجرا می شوند، ساخت انواع سوله ها مانند سوله ارزان نیاز به دقت زیادی دارد. معمولا پوشش سقف سوله ها به صورت شیب دار و قوسی شکل است و حتی به آن سازه های مثلثی شکل نیز می گویند. طرح های مختلفی هستند که جهت ساخت سوله صنعتی از آن ها استفاده می کنند که یکی از مهم ترین بخش های آن شامل همان خرپاهایی هستند که باعث به وجود آمدن شیب سقف سوله می شوند. معمولا سوله را با نام سالن های بزرگ کارگاهی نیز می شناسند که جهت مصارف مختلفی می توان از آن ها استفاده نمود. در ادامه جهت آشنایی با مراحل طراحی سوله مطالبی را در این خصوص ارائه خواهیم داد.
آشنایی با مراحل طراحی سوله
مراحل طراحی سوله چیست ؟ سوله یک ساختمان بزرگ جهت استفاده به عنوان صنایع و کارگاه ها می باشد. ساخت و ساز سوله نیاز به توانمندی و مهارت بسیار زیادی دارد که البته بایستی مرحله به مرحله و طبق رعایت اصول طی شود. اگر به دنبال خرید سوله دست دوم نیستید بهتر است بدانید مراحل طراحی سوله که به عنوان یک قانون باید اجرا شود، شامل موارد زیر می باشد.
ایجاد چک لیست طراحی سوله توسط نرم افزار
اولین قدم در ساخت سوله و طراحی آن شامل چک لیست ها و طراحی توسط نرم افزار است. این قدم اول در طراحی اهمیت بسیار بالای دارد. درواقع تدوین و توجه به اصول طراحی انواع سوله حتی سوله دست دوم بایستی طبق ضوابط باشد. اما این طراحی زمانی قابل قبول می باشد که با کامپیوتر و برنامه های خاص اجرا گردد. این چک لیست نیز شامل تمامی فهرست کارهای بسیار ضروری می باشد که در فرآیند کار بایستی انجام شود.
گزینش صحیح نرم افزار
قطعا امروزه با وجود تجهیزات و سیستم های پیشرفته دیگر طراحی سوله به صورت دستی جایگاهی ندارد. طراحی اصولی نیز طراحی است که بر پایه نرم افزارهای کامپیوتری انجام شود. حال با پیشرفت علم، روز به روز برنامه های جدیدتری با قابلیت بهتر و بیشتر جهت طراحی ارائه می شود که طراح موظف به استفاده از آن ها می باشد.
تعریف صحیح متریال ساخت
دز مراحل طراحی سوله تعریف صحیح متریال ساخت نیز بسیار حائز اهمیت می باشد. حال این مصالح مورد استفاده در سوله را باید به درستی به نرم افزارهای به روز معرفی کنید. این مرحله نیاز به دقت بسیار بالایی دارد؛ چرا که کوچکترین اشتباه باعث رخداد اشتباه محاسباتی خواهد شد.
اجزای خطی
اجزای خطی در طراحی سوله شامل همان اجزایی چون ستون، رفتر، تیر و انواع مهاربند ها و … هستند. این اجرا قرار است قسمت های بسیار مهم سوده را تشکیل دهند، پس انتخاب و طراحی اجزا نیز بسیار قابل توجه خواهد بود. در صورت بروز خطا در این مرحله نیز، قطعا در طی کار با مشکلات بزرگتری مواجه خواهید شد.
معرفی اعضای سطحی
در بررسی مراحل طراحی سوله باید به اعضای سطحی نیز توجه شود. این اعضا نیز همانند اجزای خطی بسیار کاربردی و قابل اهمیت هستند. این اعضا که با نام اجزای سطحی یا غیر خطی نیز شناخته می شوند شامل سقف، کف، دال ها و دیوارها می شوند.
محاسبه دقیق بارهای وارده بر سوله
دیگر قسمت مهم طراحی سوله شامل محاسبه دقیق تمام بارهای مرده و زنده وارد شده بر سوله می باشد. در این قسمت از طراحی، باید انواع بارهای وارده بر سوله را به درستی و با دقت بالایی بررسی کنید. بار برف، بار زلزله، بار ساکنین و … مشمول تمام بارهایی است که به سوله وارد می شود.
رسم طرح اولیه اسکلت سازه همراه با کف
حال نوبت به رسم طرح اولیه است که طرح اسکلت و کف در این قسمت طراحی می شود. تمامی رفترها سوار شده و ستون ها را باید در جای مناسب قرار دهید. درنتیجه مهاربندی های مورد نیاز با پرلین، لاپه، استرات و انواع بادبند ها باید اجرا شوند.
الزامات آیین نامه به طراحی
نوبت به طراحی آیین نامه می باشد که مانند دیگر بناها سوله نیز باید با توجه به قوانین و الزامات صورت بگیرد.
آنالیز اولیه بر سازه
اکنون نوبت به آنالیز اولیه بر سازه است که تحلیل اولیه ی سازه در این مرحله باید صورت بگیرد. در این مرحله تمام خطاها و اشکالات احتمالی رفع می شوند.
رفع اشکالات طراحی
پس از مراحل نامبرده اکنون نوبت به رفع اشکالات طراحی می باشد. افراد متخصص در این زمینه ایرادات احتمالی را پیدا می کنند و برای جلوگیری از بروز مشکلات در آینده اقدام به رفع آن ها می کنند.
انجام اصولی طراحی پی ها و فونداسیون
در مراحل طراحی سوله طراحی پی ها و فونداسیون باید انجام شود. بعد از اینکه طراحی استراکچر فلزی انجام شد شما باید طراحی پی و فونداسیون سوله را آغاز کنید.
رسم نهایی
رسم نهایی جزو آخرین مراحل طراحی سوله است و در این مرحله نقشه را پس از طراحی بایستی به کارفرما ارائه دهید. در این آخرین مرحله از کار بایستی تمامی ایرادات رفع شوند.
نکات مهم درباره طراحی سوله
پس از آشنایی با مراحل طراحی سوله که یکی از اولویت های مهم طراحان است بهتر است با نکات کليدی طراحی سوله نیز آشنا شوید.
- توجه داشته باشید که کاربری سوله در طراحی سوله و نوع اجرای آن نقش بسیار مهمی دارد. البته این کاربری با توجه به نوع صنعت و اشتغال مورد نظر متفاوت خواهد بود. معمولا در این مورد، انتخاب نوع مصالح بسیار مورد توجه قرار می گیرد.
- بهتر است مراحل طراحی سوله یک به یک به ترتیب انجام شود. چرا که هر مرحله ای قطعا پیش نیاز مراحل بعدی خواهد بود و اولویت با مراحل اولیه می باشد.
- در مراحل طراحی سوله جدا از بُعد فنی، باید به مسئله زیبایی شناختی نیز توجه شود. جذابیت های بصری و زیبایی ظاهری در طراحی سوله بسیار حائز اهمیت می باشد.
- توجه داشته باشید که در بین اجزای مختلف، سقف سوله به عنوان مهمترین قسمت و قلب سوله شناخته می شود. پس در طراحی بعد و زیبایی آن دقت زیادی به خرج دهید.
- برای در نظر گرفتن برآورد دقیق بایستی مقیاس های مختلفی را در نظر بگیرید.
- نوسانات قیمت را در نظر داشته باشید و متناسب با نوع کاربری، نیاز و میزان بودجه مورد نظر انتخاب کنید.
- برای ساخت یک سوله با کیفیت و استاندارد، باید تمام فاکتورهای مهم و قابل اجرا در نظر بگیرید.