در این مطلب شما را با مزایا و معایب سوله سبک آشنا می کنیم. سوله ها به دو دسته کلی از نظر وزن تقسیم می شوند که به نام سوله سبک و سنگین شناخته می شوند. وزن آن ها بر اساس میزان فولاد بکار رفته در سوله تعیین می شود. هر چقدر از فولاد کمتری در ساخت سوله استفاده شود وزن آن کمتر خواهد شد و بالعکس. با بررسی مزایا و معایب سوله سبک با ما همراه باشید.
مزایا و معایب سوله سبک
مزایا و معایب سوله سبک چیست ؟ سوله ها از جهات مختلفی نظیر وزن ، کاربری ، نحوه تولید و … با یکدیگر متفاوت هستند که همین تفاوت باعث تغییرات قیمتی در آن ها خواهد شد. مهم ترین و اصلی ترین متریال در ساخت سوله، فولاد است. هر چه فولاد به کار رفته در ساخت سوله کمتر باشد وزن آن نیز کاهش پیدا می کند. سبک بودن سوله ها دلیل مهمی در ارزان تر بودن آن ها نسبت به سوله های سنگین است.
اگر برای اولین بار قصد دارید اقدام به خرید سوله ارزان ، سوله صنعتی یا سوله دست دوم کنید و هیچ اطلاعاتی در این خصوص ندارید توصیه می کنیم با افراد حرفه ای و متخصص در این زمینه مشورت کنید. در غیر این صورت قطعا به مشکلات زیادی برخورد خواهید کرد. به طور مثال انتخاب متریال نامناسب ، مجری غیر حرفه ای ، عدم برنامه ریزی در بودجه و هزینه از این مشکلات محسوب می شوند. احداث سوله صنعتی با توجه به این مشکلات قطعا به ضرر شما خواهد شد. پس قبل از خرید حتما اطلاعات کافی کسب کنید ؛ ما در ادامه بیشتر به مزایا و معایب سوله سبک خواهیم پرداخت .
انواع سوله سبک
شناخته شده ترین انواع سوله سبک شامل خرپایی و UBM است. این نوع از سوله ها نسبت به سوله های تیر ورقی سبک تر و زیباتر هستند. شاید این تصور برای شما به وجود آید که سبک بودن سوله می تواند باعث کاهش مقاومت آن ها شود. در صورتی که این تصور کاملا اشتباه است. به طور مثال سوله های خرپایی مقاومت بیشتری نسبت به نوع تیر ورقی دارند. بهتر است قبل از اینکه به مزایا و معایب سوله سبک اشاره کنیم به یک ویژگی مهم آن ها بپردازیم و آن هم عدم نیاز به ستون میانی در دهانه 170 متر است. به این معنی که تا متراژ 170 متری نیازی به ایجاد ستون میانی نیست.
مزایای سوله سبک
مقاومت بالا
سوله های سبک بر خلاف نامشان از مقاومت بسیار زیادی برخوردار هستند. این مقاومت نه تنها در خصوص سازه ، بلکه در هنگام قرار گیری در شرایط مختلف آب و هوایی نیز وجود دارد. سوله های سبک مانند خرپایی و UBM را می توان در هر اقلیمی احداث کرد و از ویژگی های آن بهره مند شد. علاوه بر این می توان به نوع سقف سوله نیز اشاره کرد. سوله های UBM دارای سقف های قوسی شکل هستند. این امر سبب می شود که برای هر کاربردی مناسب باشند. سوله های سبک در برابر فشار و بارهای وارد شده به سازه نیز از استحکام زیادی برخوردار هستند.
زیبایی
معمولا سوله های سبک از زیبایی بیشتری نسبت به سوله های سنگین برخوردار هستند و دلیل آن هم استفاده از متریال جدید و مدرن است. به طور مثال نمی توان سوله های تیر ورقی را از نظر زیبایی با سوله های سبک مقایسه کرد.
سهولت در مونتاژ و دمونتاژ
تمام اتصالات سوله های سبک از نوع پیچ و مهره است. به همین دلیل می توان به راحتی تمام اتصالات آن را از یکدیگر جدا کرد. سهولت در مونتاژ و دمونتاژ کردن سازه ها باعث می شود که کاربرد آن ها وسیع تر شود و افراد بیشتری به منظور احداث کارخانه ، نمایشگاه ، سالن همایش و …. از آن ها استفاده کند.
عدم وجود محدودیت در دهانه
یکی از معایبی که در خصوص سوله های سنگین وجود داشت ، محدودیت در ابعاد دهانه بود. اما سوله های سبک فاقد این ایراد هستند و شما هیچ محدودیتی در ابعاد دهانه ندارید. همین موضوع باعث می شود که کاربردهای مختلفی شامل آن شود.
امکان نصب جرثقیل
قصد دارید از سوله های سبک چه استفاده ای کنید؟ برخی از افراد ترجیح می دهند برای احداث کارخانه از سوله ها استفاده کنند. اگر بخواهیم مزایا و معایب سوله سبک را با یکدیگر مقایسه کنیم باید بگوییم که این سوله ها یکی ویژگی مهم دارند و آن هم امکان نصب جرثقیل در سقف آن هاست. قطعا بعد از اطلاع از این مورد به میزان مقاومت و استحکام این سازه ها پی خواهید برد.
سقف قوسی
همان طور که اشاره کردیم سوله هایی تحت عنوان سوله UBM به عنوان جدیدترین نوع سوله سبک شناخته می شود. سقف این نوع از سوله ها قوسی شکل است و می تواند به عنوان تهویه نیز بکار رود. اگر قصد دارید برای مشاغلی مانند دامداری ها از این سوله ها استفاده کنید باید بگوییم که انتخاب درستی کرده اید.
معایب سوله سبک
در خصوص مزایا و معایب سوله سبک ، باید اشاره ای به معایب آن ها نیز داشته باشیم .به طور کلی معایب سوله سبک بسیار کمتر از مزایای آن است و می توان به عدم محدودیت در دهانه کمتر از 18 متر اشاره کرد. اگر بخواهید سوله ای را تهیه کنید که دهانه آن کمتر از 18 متر باشد باید هزینه زیادی را بابت آن پرداخت کنید. حتی بیشتر از سوله های سنگین ! اما اگر بخواهید دهانه آن را بین 18 تا 22 متر در نظر بگیرید هزینه شما برابر با سوله سنگین خواهد شد و در صورتی که بخواهید دهانه ای بالای 22 متر را در نظر بگیرید اختلاف قیمت قابل ملاحظه ای بین سوله سبک و سوله سنگین به وجود می آید.
قیمت سوله سبک بر اساس چه عواملی تعیین می شود؟
برخی از افراد تصور می کنند که تنها پارامتر در تعیین قیمت سوله ، مساحت و متراژ آن می باشد. در صورتی که متراژ تنها یکی از گزینه های قابل بررسی می باشد. در تعیین قیمت سوله سبک باید بسیاری از عوامل از جمله طراحی نقشه ، خرید مصالح ، رنگ آمیزی ، یراق آلات و … نیز دخیل هستند. همچنین حمل و نقل سوله تا محل احداث آن از دیگر مواردی است که باید هزینه آن را محاسبه کنید.