آیا با نحوه اجرای فونداسیون سوله آشنایی دارید؟ آیا می دانید اجرای فونداسیون جزو یکی از مهمترین بخش های اجرای سوله است؟ در هر سازه فلزی ، قطعا فونداسیون به عنوان مهمترین بخش آن است که شامل بخش به هم پیوسته زیرین از کف سازه می باشد. از آنجایی که تمام سنگینی بار سوله روی فونداسیون خواهد بود قطعا باید مقاوم ساخته شود. فونداسیون های سازه در ابتدای کار و قبل از اجرای اسکلت فلزی ساخته می شوند. اما در اجرای فونداسیون سازه باید دقت زیادی به خرج داد چرا که اجرای فونداسیون در زمین های نامناسب که ناهموار است هزینه پروژه شما را افزایش می دهد. اگرچه سوله ها در اغلب مواقع به عنوان سازه های فلزی با سقف شیبدار ساخته می شوند. اما اجرای فونداسیون آن ها بسیار راحت بوده و سختی چندانی ندارد. اما بهتر است در ادامه با نحوه اجرای فونداسیون سوله آشنا شوید.
نحوه اجرای فونداسیون سوله
بعد از آشنایی با نحوه اجرای فونداسیون سوله متوجه می شوید که اجرای فونداسیون یکی از سخت ترین مراحل ساخت سازه های فلزی است. این مراحل باید به ترتیب و با رعایت اصول و قواعد مقررات ملی ساختمان ها انجام شود. چه بسا اینکه فونداسیون جزو مهمترین مراحل ساخت سوله می باشد.
آزمایش خاک
اولین قدم اجرای فونداسیون، آزمایش خاک آن کارگاه ساختمانی است. چرا که جنس خاک هر منطقه با دیگر مناطق کاملا متفاوت خواهند بود. از آنجایی هر زمینی قادر به تحمل یک وزن خاص را خواهد داشت پس شناسایی این نوع خاک و میزان تحمل آن بسیار حائز اهمیت می باشد. از آنجایی که سوله صنعتی و انواع سوله ها جزو سازه های سبک هستند پس مقاومت زمین آن ها باید بالای ۱ کیلوگرم بر متر مربع باشد. اما در صورتی که یک زیر سازی قوی تری انجام دهید.
وزن سوله
در این مرحله باید وزن سوله را مشخص کنید. همان طور که در مطالب گذشته اشاره کردیم سوله ها در دو نوع سبک و سنگین ساخته می شوند. اگر قصد دارید از سوله های سنگین یا تیر ورقی استفاده کنید باید خاک مقاوم تری را انتخاب کنید اما سوله های سبک یعنی UBM را برای کسب و کار خود برگزیده اید می توانید خاکی را انتخاب کنید که برای وزن این سوله مناسب باشد. سوله های سبک را می توان به عنوان سوله دست دوم ، سوله ارزان و سوله صنعتی نیز معرفی کرد. خرید سوله دست دوم نسبت به سوله نو مقرون به صرفه تر است.
تهیه نقشه
یکی از دیگر مراحل ساخت فونداسیون سوله تهیه نقشه آن است. این نقشه باید با توجه به ابعاد طرح ریزی شده توسط مهندس ترسیم شود. البته این نقشه خود به دو قسمت نقشه کلی و نقشه پایه ها تقسیم می شود. بر اساس نقشه اگر ابعاد سوله بزرگتر باشد قطعا هزینه و قیمت فونداسیون نیز به تناسب افزایش پیدا می کند؛ پس اگر به دنبال سوله ارزان هستید بهتر است از سوله های دست دوم و یا کوچک تر استفاده کنید .
مسطح کردن زمین
در قدم بعدی هدف شما تسطیح زمین خواهد بود. چرا که زمینی که سوله قرار است در آن ساخته شود باید مسطح گردد. با این کار هم خاک سفت تر می شود و هم شیب خاک و زمین از بین می رود. معمولا از مسطح کردن جهت تراز بودن سوله استفاده می کنند که یک امر ضروری در ساخت فونداسیون سوله می باشد. پس از مسطح کردن زمین باید طبق نقشه طراحی شده جاهایی که لازم است را خاک برداری کنید.
اجرای بتن مگر
حالا دیگر نوبت به بتن مگر است. بتن مگر، بتنی است که به نام بتن پوششی نیز شناخته می شود و یک نوع بتن با عیار سیمان کم می باشد. البته بتن ریزی پس از مرحله خاک برداری انجام می شود. بتن مگر نیز به ضخامت ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر و با عیار۱۵۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب استفاده می شود. بتن مگر باعث می شود تا بتن اصلی مقاومت بیشتری داشته باشد.
بولت گذاری فونداسیون سوله
بولت گذاری نیز یکی از مراحل در نحوه اجرای فونداسیون سوله است. در این مرحله، ستون ها را روی فونداسیون سوله پیچ و مهره می کنند. سوله هایی که اتصال آن ها از نوع پیچ و مهره است از مقاومت بیشتری برخوردار هستند.
نصب سوله
آخرین مرحله نصب سوله است. در مرحله نصب سوله، ستون های ساخته شده را با کمک جرثقیل روی بولت ها نصب می کنند.
مدل های مختلف فونداسیون سوله
پس از آشنایی با نحوه اجرای فونداسیون سوله بهتر است با مدل های مختلف آن نیز آشنا شوید. آشنایی با این مدل ها در انتخاب نوع سوله و اجرای درست آن با شما کمک می کند.
فونداسیون سطحی Shallow foundations
همانگونه که از نام این نوع فونداسیون پیداست، به سطح زمین نزدیک بوده و نسبت عمق به عرض این پی مساوی یا کمتر از واحد می باشد. این مدل، یکی از پرکاربردترین مدل فونداسیون ها می باشد که مقاومت بالاتری نسبت به دیگر مدل ها دارد. فونداسیون سطحی خود شامل سه نوع فونداسیون است:
– فونداسیون منفرد یا تکی
این مدل فونداسیون سطحی سوله قابلیت تحمل بار یک ستون را دارد و به صورت منفرد اجرا می شود. اما انتقال لنگر به هم در این نوع فونداسیون وجود ندارد. البته بارهای محوری آن نیز متعارف است. طراحی آن به شکل مربع یا دایره ای اجرا می گردد و ساخت آن هم به صورت مسلح و هم غیر مسلح خواهد بود. ناگفته نماند که برای مقاومت در برابر زلزله هایی با شدت زیاد مقاومت بالایی نداشته و جهت برقراری استحکام بالا آن ها را توسط شناژ به یکدیگر متصل می کنند.
– فونداسیون نواری سوله
نوع دیگری از فونداسیون سطحی، شامل مدل های نواری سوله است که همانند یک نواری به یکدیگر پیوسته شده اند. البته این نوارها از بتن ساخته می شوند که جهت گسترش بار به شکل یکنواخت قابلیت دارند. مهمترین مزیت این نوع فونداسیون توزیع فشار های وارده از باد، برف و باران است.
– فونداسیون گسترده
مدل دیگری از فونداسیون سطحی نوع گستره آن است. در صورتی از این مدل استفاده می کنند که پی نواری یا شبکه ای به سبب تنش زیاد خاک نتواند استحکام بالایی از خود نشان داد. این نوع پی هم مقاوم تر و هم اقتصادی تر است.
فونداسیون عمیق
دیگر مدل فونداسیون سوله نوع فونداسیون عمیق است. از این مدل فونداسیون در مناطقی که خاک استقامت لازم را نداشته باشد، استفاده می کنند. این مدل وظیفه انتقال بار سازه را به زمین دارد. شمع ها در این مدل فونداسیون همانند یک ستون باریک مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا در مناطقی که خاک ها متورم هستند، آب زیر زمینی وجود دارد و زمین های نشست پذیر این مدل کارآیی دارد.