دانستن ویژگی سوله تیر ورقی برای کسانی که قصد احداث این سوله ها را دارند می تواند جالب و مفید باشد . در این مقاله قصد داریم تا شما را با ویژگی سوله تیر ورقی یکی از انواع سوله ها محسوب می شود آشنا سازیم اما بهتر است تا قبل از آن تعریفی از سوله و انواع آن بدانید .
ویژگی سوله تیر ورقی
ویژگی سوله تیر ورقی چیست ؟ قبل از اینکه به پاسخ این پرسش بپردازیم باید ابتدا به تعریفی واضح از سوله برسیم. سوله به سازههایی گفته می شود که با هدف ایجاد محیطی فاقد ستون های میانی ساخته می شود و معمولاً دارای پوشش سقف شیب دار هستند. ساخته شدن سازه هایی مانند سوله ها از زمان شروع انقلاب صنعتی اروپا رنگ بیشتری گرفت. این سازه ها اغلب در کارخانجات ساخته می شدند و تاثیر مثبتی روی پیشرفت صنعت داشتند. کم کم این سازه ها همه گیرتر شدند، بطوری که دیگر جزئی مهم در صنعت کشورها شمرده می شدند. در کشور ما نیز از حدود ۷۵ سال پیش، سوله ها وارد عرصه شدند و در حال حاضر می توان گفت حدود صدها هزار سوله در سراسر کشور در حال استفاده هستند و در خدمت صنایع مختلف صنعتی هستند.
سولهها انواع مختلفی دارند که شامل سوله تیر ورقی ، سوله خرپایی ، سوله UBM و … می شوند. در مطالب گذشته به بررسی طراحی سوله و سوله خرپایی ، جوانب مختلف آن و تفاوت آن با سوله تیر ورقی پرداختیم. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به آن مطلب مراجعه کنید.
سوله تیر ورقی چیست ؟
سوله های تیر ورقی جزء قدیمی ترین انواع سوله ها محسوب می شوند. در آن ها از تیرها و ستون با طول و وزن زیاد استفاده می شود. فرایند ساخت این سوله ها به این صورت است که پس از جوشکاری قاب ها و ستون های آن ها را به محل ساختن سوله منتقل می کنند و سپس این اجزا را با پیچ و مهره و یا حتی جوشکاری به همدیگر وصل می کنند و اینگونه سازه اصلی ساخته می شود. زمان اتصال اجزا به هم ممکن است کمی زمان بر باشد اما سازه در نهایت از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار خواهد شد. همچنین در شرایطی که قصد جابجایی سوله وجود دارد، امکان جداسازی اجزا نیز میسر خواهد بود. نکته مهمی که درباره این سوله ها وجود دارد این است که هر چه قدر طول دهانه سوله بیشتر شود، وزن سوله نیز افزایش می یابد. بنابراین برای ساخت سازههای عریضتر بهتر است از سولههای خرپایی استفاده شود.
اجزای سولههای تیر ورقی
برای آشنایی بیش تر با ویژگی سوله تیر ورقی ، اجزای تشکیل دهنده آن را مورد بررسی قرار می دهیم.
ستونها :
مهم ترین جزء و ویژگی سوله تیر ورقی، ستون ها هستند که پس از آنکه فونداسیون اجرا شد، بر روی صفحه ها قرار میگیرند و با پیچ و مهره، به هم متصل می شوند. متصل کردن دقیق این ستون ها اهمیت زیادی دارد. زیرا اگر به درستی گونیا نشده باشند، سازه از استحکام بالایی برخوردار نخواهد بود و سازه نهایی مقاومت زیادی نخواهد داشت.
رفتر :
به المانهایی به شکل هشت که سقف سولههای تیر ورقی را میپوشانند، رفتر میگویند. هر یک از این رفترها از اتصال دو قطعه تیر ورق ایجاد می شوند. این قطعات به صورت مجزا به محل ساخت سازه برده میشوند و سپس حین مونتاژ کردن سوله، توسط جرثقیل به بالای سوله منتقل می شوند و در آنجا به سازه وصل خواهند شد. هر چه مساحت سوله بیشتر باشد، از رفتر بیشتری برای ساخت سازه استفاده می شود.
استرات :
استرات ها اجزایی از جنس پروفیل هستند که به صورت افقی در امتداد سوله متصل می شوند. کار استرات در واقع ایجاد یک تکیه گاه است که سازه را از جانب و کنار پشتیبانی کند. طول استراتها متغیر و بسته به سازه، بین ۴ تا ۸ متر میتواند باشد. برای اتصال این استرات ها باید از یک سمت آن ها را به ستون اصلی و از سمت دیگر به تیر میانی وصل کرد.
لاپه یا پرلین :
از اتصالات فرعی و دیگر ویژگی سوله تیر ورقی ، میتوان به وجود پرلینها اشاره کرد که جنس آن ها غالباً از پروفیل زد است. استفاده از پرلین به افزایش استحکام سازه کمک خواهد کرد. البته به جز پروفیل زد، می تواند از پروفیل های نبشی و یا ناودانی نیز استفاده کرد.
انواعی از مهاربند :
ازآنجا که اسکلت سوله ها حساس هستند و به راحتی می توانند دچار آسیب شوند، به مهاربندی برای آن نیاز است تا بتوان استحکام سازه را حفظ کرد. عدم استفاده از مهاربندی یا استفاده غیر اصولی از آن باعث متزلزل شدن سوله و غیرقابل اعتماد بودن آن خواهد شد. اگر قصد خرید سوله دست دوم را دارید باید حتما به مهاربند آن توجه داشته باشید.
مزایا و ویژگی سوله تیر ورقی
اینکه شما سوله تیر ورقی را برای ساخت مد نظر قرار دهید، مزایای زیادی برایتان به ارمغان خواهد آورد که از جمله آن، میتوان به موارد زیر اشاره کرد. در کنار مزایا ویژگی سوله تیر ورقی را نیز بیان می نماییم :
- استحکام و مقاومت بالای این سوله ها
- طول عمر زیاد و تضمین سالم ماندن تا چندین دهه
- ایجاد امکان برای پیاده سازی پروژه های مختلف
- پشتیبانی شده توسط تکنولوژی جدید و مدرن
- صرفه جویی در هزینه نسبت به سایر سازهها
- پیاده سازی راحت به دلیل استفاده از اتصالات پیچ و مهرهای
عوامل موثر بر قیمت در سولههای تیر ورقی
یکی از مهم ترین ویژگی سوله تیر ورقی و سوله های مختلف، توجه به قیمت آن است . عوامل متعددی وجود دارد که میتواند بر قیمت نهایی سوله تیر ورقی تاثیرگذار باشد. در اولین گام، حجم و مساحتی که مصرف کننده برای سازه خود مدنظر دارد ، بر قیمت موثر است. همچنین عرض دهانه، ارتفاع تاج ، طول سوله، شیب سقف و … همگی از عواملی هستند که به طور مستقیم بر هزینه های سوله می توانند موثر باشند. لازم به ذکر است که اگر طراحی این سازه حساب شده و طبق برنامه ریزی درست انجام شود، می تواند صرفه جویی زیادی به وجود آورد و دور ریز و همچنین اتلاف مواد را به صفر برساند. به عبارتی دیگر شما می توانید سوله صنعتی تیر ورقی را به عنوان یک سوله ارزان در نظر بگیرید.
یکی دیگر از راه حل هایی که کمک شایانی در بهینه سازی ساخت این سوله هایی تیر ورقی خواهد کرد، استفاده از سوله دست دوم است. به این صورت که سوله با قطعات از پیش ساخته شده تکمیل می شود. استفاده از این راهحل، علاوه بر کاهش هزینه ها ، سرعت ساخت سوله را نیز بیش تر می کند و سوله در مدت زمان کمتری احداث و قابل بهره برداری می شود.
چنانچه تصمیم به احداث سازه هایی از قبیل سوله تیر ورقی دارید بایستی اطلاعاتی از ویژگی سوله تیر ورقی داشته باشید . در این مقاله ما سعی کردیم تمامی این ویژگی ها را بیان و شما را با آن آشنا سازیم.