ساخت سوله چند طبقه یک پروژه پیچیده است که به برنامهریزی دقیق، طراحی مهندسی پیشرفته و اجرای با کیفیت احتیاج دارد. همچنین، افراد آشنایی کمتری با این نوع سازه دارند. در این مقاله، مزایا و معایب آن و نکات کلیدی برای موفقیت پروژه را بررسی خواهیم کرد، با ما همراه باشید تا با مزایا سوله چند طبقه آشنا شوید.
- سوله چند طبقه در مقایسه با ساختمانهای سنتی نصب آسانتری دارد. به دلیل راحتی و سهولت در نصب سوله، هزینهها نیز کاهش مییابد.
- میزان تحمل بار به دلیل مقاومت متریال استفاده بالا است. استفاده از تیرآهن فولادی در قاب اصلی بیشترین استحکام و ظرفیت باربری را به سازه میبخشد.
- تیرآهن و قاب را میتوان بر روی زمینهای نامناسب نیز ساخت.
- اسکلت فلزی سازه فضای زیادی اشغال نمیکند، همچنین در طول سازه نیز از ستون استفاده نشده در نتیجه از مساحت به نحو مناسبی میتوان استفاده کرد.
- وزن سبک اسکلت فولادی در عین مستحکم بودن و پایداری برای سازه چند طبقه مهم است.
- عمر این نوع سوله بیش از ۱۰۰ سال است در نتیجه کارایی زیادی دارد.
- مقاومت مناسبی در برابر بادهای شدید، طوفان و حتی طوفان و زلزله دارد.
- این نوع سازه از پیش مهندسی شده است و به همین دلیل هزینهها قابل پیشبینی هستند.
- استفاده از ساندویچ پانل، مقاومت سازه را در برابر خوردگی افزایش میدهد و همچنین عایق مناسبی ایجاد میکند.
- این سازه با قطعات از پیش مهندسی شده فولادی ساخته میشود و به همین دلیل نیاز به کارگر کمتری دارد و فرآیند نصب سریعتر است.
- سولههای چند طبقه زمان ساخت مناسبی دارد.
- یک سوله چند طبقه از فولاد ساخته شده است و فولاد 100٪ قابل بازیافت است.
بیشتر بدانید:
انواع سولههای چند طبقه | مزایا سوله چند طبقه
اصولا سوله های چند طبقه به دو روش طراحی و مورد استفاده قرار می گیرند:
سوله های چند طبقه با طبقات وابسته
در این نوع سولهها که شبیه ساختمانهای دوبلکس طراحی میشوند، طبقات به یکدیگر وصل میشوند و ارتباط میان آنها از طریق راه پله یا آسانسور از درون سوله فراهم میشود.
سوله های چند طبقه با طبقات مستقل
در این نوع از سوله ها، طبقات سوله، همانند واحدهای یک ساختمان، کاملا از هم جدا هستند و راه دسترسی به آن ها از محیط خارج سوله امکان پذیر است.
کاربرد سولههای چند طبقه
سوله چند طبقه یک سازه صنعتی یا تجاری با چند طبقه مختلف است و میتواند برای انواع فعالیتهای مختلف مناسب باشد. برخی از دیگر از کاربرد این سوله به شرح زیر است :
فعالیت های فرهنگی و هنری
سوله های چند طبقه می توانند به عنوان فضا هایی برای برگزاری سالن های نمایشگاه، کنسرت، کارگاه های هنری و رویدادهای فرهنگی مورد استفاده قرار بگیرند.
فعالیت های تجاری
از این سولهها ممکن است برای انجام فعالیتهای تجاری مختلف مانند: رستوران، فروشگاهها، سوپرمارکتها و… استفاده شود و معمولاً طبقه پایین را به فضای فروش و خدمات به مشتریان اختصاص میدهند
تولید صنعتی
این سوله برای تولید انواع محصولات صنعتی مثل قطعات فلزی استفاده شود. طبقه پایین آن به عنوان خط تولید و تجهیزات و از طبقه بالا میتوان برای انبار کردن مواد اولیه و محصولات نهایی استفاده کرد.
فضای آموزشی
از سوله چند طبقه میتوان برای انجام فعالیت های آموزشی و پرورشی مانند فرهنگسراها و امور ورزشی به عنوان سوله ورزشی استفاده کرد. معمولاً از طبقه پایین برای برگزاری کلاسها، کارگاهها و تمرینات عملی بهرهبرداری میشود و در طبقه بالا پرسنل مرتبط با آموزش و کادر اداری مستقر میشوند.
معایب سوله های چند طبقه
چند مورد از موارد اصلی معایب سوله های طبقاتی را دراین بخش برای شما شرح خواهیم داد که عبارتند از:
پیچیدگی طراحی و ساخت و اجرا
سوله های چند طبقه، طراحی خاصی را می طلبد و فرآیندهای ساخت و اجرای آن نیز نسبت به سوله های تک طبقه دشوارتر است.
هزینههای تمام شده بیشتر
هزینه مصالح و هزینه های طراحی و مدلسازی و ساخت و اجرای سولههای چند طبقه، نسبت به سولههای ساده بیشتر است.
نیازمند فضا برای ارتباط میان طبقات
برای برقراری ارتباط میان طبقات در سوله های چندطبقه، معمولا از پلکان یا آسانسور یا بالابرهای خاص استفاده می شود که این اجزا نیازمند فضای خاصی هستند. با این حال، فضای مورد نیاز در این مورد، نسبت به افزایش فضایی که سوله های چندطبقه فراهم می کنند، بسیار ناچیز است.
قوانین و مقررات ساختمانی
سوله های چند طبقه باید با قوانین و مقررات محلی ساختمان مطابقت داشته باشند که بسته به موقعیت مکانی می تواند متفاوت باشد. این شامل کدهای آتش نشانی، الزامات دسترسی، و مقررات زیست محیطی است.
ترافیک
در مرحله ساخت و ساز، اختلالات ترافیکی ممکن است رخ دهد، به ویژه اگر سوله چند طبقه در منطقه ای شلوغ در حال ساخت است. برنامه های مدیریت ترافیک باید برای به حداقل رساندن اختلال و تضمین ایمنی کارگران و مردم ایجاد شود
چرا مدیران به سراغ سوله طبقاتی می روند؟
تقریباً هر صنعتی که با دقت مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد، می تواند کاندیدای ساخت سوله طبقاتی باشد. زیرا در هر شاخه از صنعت، این موضوع به اثبات خواهد رسید که مجموعه وظایف و فعالیت های مرتبط با تولید محصول یا ارائه خدمت را می توان به دو بخش اصلی (اساسی) و فرعی تفکیک نمود.
بدیهی است که فعالیت های جانبی نظیر مونتاژ، کنترل کیفی، بسته بندی و امثال اینها را می توان در طبقه بالای سوله طبقاتی مستقر نمود. خلاصه اینکه استفاده از این سازه می تواند به دلیل مسائل فنی یا بهبود مباحث کارکردی، در دستور کار تقریباً تمام مشاغل صنعتی و تولیدی قرار گیرد؛ مشروط بر این که مباحث استحکامات و تقویت اتصالات در طراحی سوله به درستی اجرا شده باشد.
فرآیند ساخت سولههای چند طبقه
سولههای چند طبقه بار زیادی را متحمل میشوند که بر روی ستونها و پایه اسکلت سولهی میباشد . طراحی این نوع سولهها نیاز به دقت در طراحی و نقشه دقیق ساخت دارد.سولههای چند طبقه در ابعاد، طبقات بیشتر از دو ساخته میشود. در واقع مشخصات طرح پروژه طراحی سولههای چند طبقه را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
- ارتفاع ستونهای سوله
- دهانه سوله
- موقعیت جغرافیایی پروژه صنعتی
- وزن فلز مورد استفاده
- متراژ هر طبقه
- تعداد بادبندها
- طول سوله
- نوع سقف
- تعداد طبقات سوله
- متراژ هر طبقه
نکات کلیدی در طراحی سوله های چند طبقه
طراحی یک سوله چند طبقه نیازمند بررسی دقیق عوامل مختلفی از جمله:
یکپارچگی سازه
بنا باید قادر باشد وزن وسایل نقلیه پارک شده در هر طبقه را تحمل کند. این امر به یک پایه مستحکم و تکیهگاههای ساختاری نیاز دارد که بتوانند بار را به خوبی مدیریت کنند.
تهویه
سولههای چند طبقه باید به طور مؤثری تهویه شوند تا از انباشت گازهای مضر ناشی از خودروهای پارک شده در داخل جلوگیری شود. تهویه مناسب همچنین به کاهش رطوبت و جلوگیری از شکلگیری کپک کمک میکند.
روشنایی
تأمین نور کافی در سولههای چند طبقه برای تضمین ایمنی وسایل نقلیه و سرنشینان آن بسیار ضروری است. این موضوع به ویژه در ساختمانهای بزرگتر اهمیت دارد، زیرا نور باید به اندازه کافی روشن باشد تا تمامی قسمتهای پارکینگ را روشن کند..
دسترسی و خروج
سولههای چند طبقه باید دارای یک سیستم دسترسی و خروج طراحیشده باشند تا اطمینان حاصل شود که وسایل نقلیه میتوانند به طور مؤثر وارد ساختمان شوند و از آن خارج گردند. این ممکن است شامل چندین نقطه ورود و خروج، رمپهای اختصاصی و آسانسور باشد.
در این مقاله سعی کردیم به مزایا و معایب سوله چند طبقه بپردازیم.