ایران سوله با داشتن 200 هزار مترمربع سوله آماده تحویل (سوله دست دوم) در مجموعه انبارهای خود ، تبدیل به بی رقیب ترین مرکز فروش سوله در ایران گردیده است. جهت آشنایی با آموزش نصب سوله کلیک نمایید.
با توجه به تنوع ساخت و نصب اسکلت سوله در این مجموعه سعی گردیده است نحوه ساخت و نصب سولههایی شرح داده شود که سازههای صنعتی ایران به همین منوال اجرا میگردند. خواهشمند است جهت مفید بودن این مجموعه فصول را به علت پیوستگی مطالب به ترتیب نوشته شده مطالعه نمایید.
متنی که پیش روی شماست شامل 5 فصل میباشد:
- مونتاژ و تولید قطعات سوله
- اجرای فونداسیون جهت نصب سوله
- نصب اسکلت فلزی سوله
- نصب آبروهای سوله
- نصب پوشش سقف سوله
مرحله اول: مونتاژ و ساخت اسکلت فلزی
ساخت اسکلت فلزی سوله به علت حساسیت اجرا و حجیم بودن آن در کارگاه و کارخانجات صورت میگیرد. ورقهای خریداری شده پس از برشکاری بر اساس نقشههای شاپ (نقشههایی که توسط مشاور پروژه و دفتر فنی جهت تولید قطعات به واحد سولهسازی کارخانجات ابلاغ میگردد) آماده حمل به قسمت مونتاژ کارخانه میباشد و در قسمت مونتاژ از قبل یک شاسی به نام فیکسچر ساخته شده که برای تمام اجزای تیر و ستون محلی تعبیه گردیده است.
فیکسچر نوعی شاسی است که در دو نوع تیر و ستون ساخته میگردد با کمک فیکسچر میتوان تمام قطعات یک تیر یا ستون را شبیه به هم مونتاژ نمود. مرحله مونتاژ به علت اهمیت آن میبایست مرتباً توسط واحد کنترل کیفیت و تکنسین واحد سولهسازی تحت نظارت قرار گیرد.
قبل از بیان نکات تجربی در مورد مشکلات به وجود آمده در ساخت سوله به علت عدم دقت در مونتاژ، قطعات سوله را به شما معرفی میکنم:
ستون سوله
اعضای قائم سوله که خود دارای متعلقات زیر میباشد:
- جان
- بال
- استیفنرهای جان
- پلیت اتصال بادبند دیواری- قائم
- پایه استرات- گوشکوبی- پایه اتصال مهاربند
- کله گاوی: ممکن است این قسمت جزئی از تیر ساخته گردد.
- فلنج اتصال ستون به فونداسیون سوله (صفحه ستون- بیس پلیت)
- فلنج اتصال تیر به ستون در سوله
- لچکیهای سوله
- استاپ زد (زدبند- پایه زد): معمولاً روی ستون یک یا دو عدد جهت ساپورت پوشش سقف سوله و آبروی سوله نصب میگردد.
تیر سوله
تیر نیز مانند ستون سوله دارای اجزای مشابه میباشد:
- جان
- بال
- استیفنرهای جان: از چروکیدگی جان و بال و پیچش جانبی عضو سوله جلوگیری میکند.
- پایه استرات- گوشکوبی- پایه اتصال مهاربند سوله
- کله گاوی: ممکن است این قسمت جزئی از ستون سوله ساخته گردد.
- فلنج اتصال تیر به تیر سوله
- فلنج اتصال تیر به ستون سوله
- لچکیهای سوله
- استاپ زد (زد بند- پایه زد): معمولاً روی ستون یک یا دو عدد جهت ساپورت پوشش سقف سوله و آبرو نصب میگردد.
- پلیت اتصال بادبند سقفی سوله
استرات (مهاربند) سوله
اعضایی با مقطع قوطی یا لوله که جان عضوهای تیر به تیر سوله و یا ستون به ستون سوله را به هم متصل میکند و باعث انسجام بیشتر سازه سوله میگردد.
بادبند دیواری و بادبند سقفی سوله
اعضایی معمولاً از مقطع آرماتور و یا کابلها بافته شده (در سولههای صنعتی بزرگ گاهاً از نیمرخهای فولادی استفاده میگردد) که بار جانبی سوله (بار باد) را متحمل میگردد.
سگراد (میل مهار)
اعضایی دو سررزوه معمولا از آرماتور بدون آج ساخته میشود و کار اصلی آنها اتصال جان پروفیلهای زد به همدیگر میباشد و از پیچش جانبی آنها جلوگیری میکند و همچنین نشیمنگاه خوبی جهت اجرای سقف سوله میباشد.
لاپهها (زد)
اعضایی با مقطع Z شکل که توسط استاپ زدها به تیرهای سوله متصل میگردند و سازه سوله جهت اجرای سقف سوله آماده میشود.
سینهبند
اعضایی با مقطع نیشی که به تعداد مندرج در نقشههای شاپ تولید و پروفیلهای زد توسط آنها به وسیله جان تیر مهار میگردند.
پیچ و مهره
جهت اتصال تمام اعضای سازه سوله پس از خریداری میبایست آنها را ریگلاژ نمود.
کنسول
اعضایی که معمولاً از نیمرخ IPE140 و به طول 100-90 سانتیمتر طراحی گردیده که به بال خارجی ستون سوله متصل میگردد.
والپستها- بیمپستها
ستونها و تیرهایی که در دهانه ابتدایی و انتهایی سوله جهت مهار دیوار هایل و اجرای درب و پنجره سوله نصب میشوند. باید این را بدانیم که مهاربندهای بین ستونها (فواصل 5-6 متری) در راستای سوله شرایط را برای نصب در و پنجره سوله مهیا میسازد و نیاز به والپست و بیمپست نمیباشد.
نکات قابل توجه در ساخت قطعات سوله که دارای اهمیت ویژهای میباشند:
جهت طراحی و ساخت بادبندهای سوله میبایست برای سهولت نصب آنها دو تکه با بست قورباغهای ساخته شود به طوری که دارای یک تکه یک متری باشد تا نصاب سوله بتواند بست قورباغهای را در حالی که روی نمشیمنگاه مطمئنی نشسته است محکم نماید.
هنگام برش و مونتاژ سوله (منظور از مونتاژ مرحلهای بین برش و جوشکاری است که در این مرحله جوشکار با زدن خال جوش عضو را جهت جوشکاری کامل آماده میکند). میبایست دقت گردد که فلنجهای تیر و ستون سوله طبق زوایای نقشههای شاپ نصب گردند چون در عمل کوچکترین اشتباه 10 تا 30 سانت ناشاغولی در ستونها و یا بازماندن فضا بین فلنجهای تیر و ستون، تیر و تیر میگردد.
استیفنرهای تیر و ستون سوله (سخت کنندهها) میبایست در محل خود و کاملاً صحیح نصب گردند. عدم رعایت نصب درست آنها، توجیه نیرویی پروژه را با مشکل روبهرو کرده و نیز پس از نصب سوله ، کلیه اعضا ناهماهنگی زیادی را از خود نشان میدهد.
- محل اتصال پلیت بادبند سوله در پای ستون سوله میبایست کاملاً در مرکز سطح مقطع ستون سوله نصب گردد تا نیروی کشش بادبند سوله در پای ستون (Up lift) با خروج از مرکزیت موجود تولید لنگر ثانویه نکند.
- محل نصب پایه استراتها میبایست کاملاً چک گردند که عدم دقت در جانمایی پایه استراتها علاوه بر ممنوعیت آئیننامهای آن از لحاظ ظاهری کار را با مشکل روبهرو مینماید. علت تأکید به ظاهر کار به این علت است که معمولاً اشتباهات نصب سوله توسط نازککاری پنهان نمیگردند .
- سوراخ پلیت پای ستونهای سوله و یا سایر فلنجها میبایست بزرگتر از پیچها و بولت های برآورد شده باشند. و در ضمن به علت جدا بودن فاز اجرایی فونداسیون و نصب سوله، گاهاً ناهمخوانی تعداد و اندازه بولتها با سوراخهای فلنج متصل به پایین ستون سوله اتفاق میافتد. لطفاً این مورد در نقشهها و در واحد سولهسازی چک گردد. سوراخهایی که جهت نصب زدها روی استاپ زدها تعبیه میگردند لوبیایی شکل میباشند.
مرحله دوم: اجرای پی جهت نصب سوله
پیها در سازههای صنعتی به صورت ترکیب شناژ و فونداسیون و یا از نوع پی نواریست در سولههایی که خودروهای سنگین تردد میکنند (لیفتراک و …) میتوان پس از اجرای پی و بلوکاژ مناسب در کف سوله یک لایه 12 الی 15 سانتی بتون مسلح با مشبندی 35@12ф (میلگرد آجدار) اجرا نمود.
در سولهها به علت اینکه دیوارهای جانبی اعم از ساندویچ پانل و یا دیوارهای آجری 35 سانتی میان ستونها اجرا میگردد و نیز اینکه کار نصب با مشکل مواجه نگردد میبایست در زمان اجرای پی محل بولتهای پای ستون سوله به دقت بررسی گردند. آنها باید به گونهای باشند که:
- در زمان بتونریزی از محل خود تکان نخوردند.
- تعداد بولتها به تعداد سوراخهای پای ستون باشند.
- سر بولتها حداقل 15 سانت رزوه شود به گونهای نصب گردند که این 15 سانت بعد از بتونریزی بالاتر از سطح بتون قرار گیرد.
- 15 سانت رزوه شده سر بولتها میبایست بعد از نصب آنها توسط مشمع و سیم کاملاً پوشانده شوند تا هنگام بتونریزی دوغاب سیمان آنها را کثیف و رطوبت موجب زنگزدگی آنها نگردد.
- جهت جلوگیری از انحراف بولتها از جانمایی خودشان، از شابلون استفاده میگردد. شابلون ورقی فولادی هم ابعاد ستون سوله و ضخامت 3 میلیمتر است. این شابلونها توسط دو مهره از زیر و روی صفحه در جای خود ثابت میگردد که پس از اتمام اجرای پی در مرحله گروتریزی با باز کردن مهرههای رویی آنها را خارج و ستون را جا زده و مجدد مهره مربوطه را میبندیم.
- باید توجه داشت با در نظر داشتن توجیه نیرویی و محاسباتی پروژه نمره بولتهای استفاده شده حداقل 2 نمره از سایز سوراخ صفحه ستونها کوچکتر باشد تا اینکه ستون به راحتی روی پی در محل خود قرار گیرد.
مرحله سوم: نصب اسکلت فلزی سوله
مراحل نصب سوله به صورت آیتمی
- جانمایی ستونها بر روی مهرههای از قبل تراز شده
- نصب استراتهای میان ستونها و ترجیحاً چند عدد بادبند دیواری
- اتصال دو تیر به هم و بالا بردن آنها توسط جرثقیل
- دو کارگر که از قبل روی کله گاوی ستونها نشستهاند شروع به بستن پیچ فلنجهای تیر به ستون میکنند.
- اولین قاب نصب شده (به مجموعه دو ستون و دو تیر گویند) را توسط شمع و یا بوم جرثقیلی که آن را بلند کرده مهار مینماییم.
- حال تیرهای قاب مجاور را به همین منوال نصب میکنیم.
- درحالیکه در دو قاب مجاور هم نصب شده دو جرثقیل درگیر هستند شروع به عملیات زیر مینماییم:
- نصب بادبند دیواری سوله
- نصب بادبند سقفی سوله
- نصب استراتهای تیر و ستون سوله
- نصب حداقل دو عدد Z در ابتدا و انتهای تیرها
- بالا بردن زدهای لازم جهت اتمام کار که بستن آنها بعد از مرخص کردن جرثقیلها آغاز میگردد.
- حال میتوانیم با وجود یک جرثقیل مناسب دکل بلند نصب سایر قابها ی سوله را تا پایان ادامه دهیم. در صورت محدودیت زمانی میتوان با استفاده از یک جرثقیل 5 یا 7 تن دکل بلند، همزمان جهت نصب بادبندها و استراتهای سوله به مراحل نصب کمک نماییم.
- بعد از نصب اعضای اصلی سازه سوله شروع به نصب باقی زدها، سینهبندها، سگرادها و بادبندهای سوله میکنیم.
تشریح چگونگی نصب اسکلت فلزی سوله
نصب سوله مانند سایر سازههای فلزی از اهمیت ویژهای برخوردار است. با داشتن یک مدیر پروژه باتجربه و نصاب سوله مجرب کار نصب سوله با مشکل اجرایی مواجه نخواهد شد. باید توجه داشت که با رعایت اصول ایمنی و احتیاط در همه حال، میتوان یک پروژه با نصب موفق را داشته باشیم.
مراحل نصب سوله با توجه به وزن تیر و ستونها و همچنین دهانه سوله متفاوت میباشد که در جلوتر به آن اشاره خواهد شد.
تشریح نصب سوله
ابتدا قبل از هر کاری میبایست یک بنا، مشمع روی بولتها را باز و مهره بولتهای پای ستون را در یک صفحه قرار دهد و کار تراز کردن مهرههایی که قرار است زیر صفحه ستون قرار گیرد را به اتمام برساند (این کار با دوربین نقشهبرداری و شمشه تراز به همراه شیلنگ تراز ممکن میباشد).
بعد از تراز مهرههای زیر صفحه ستون، توسط جرثقیل (7- 10- 15- 20 بسته به وزن سازه) میتوان نصب ستونهای سوله را آغاز کرد.
توجه: زنجیر مورد استفاده جرثقیل که با آن تیر یا ستون سوله را بلند میکند مناسب و بدون جوشخوردگی باشد.
به علت وزن زیاد اعضا در اثر سقوط خطر جانی داشته و خود عضو به شدت آسیب دیده و دچار لهشدگی، اعوجاج و از هم گسیختگی میگردد.
در صورت کم بودن طول استراتها میتوان ابتدا آنها را روی زمین به ستونهای سوله متصل کرده و سپس ستون را جهت نصب بلند مینماییم. در این روش سرعت نصب بالا میرود در غیر این صورت جداگانه میتوان با یک جرثقیل تناژ پایین و یا طناب مناسب استراتها را جهت نصب به بالای سوله انتقال دهیم.
توجه: در پایان ساعت کاری هیچ ستونی نباید بدون اتصال استرات رها گردد و نیز میبایست بادبندهای دیواری نصب گردند (بارها اتفاق افتاده به علت وزش باد تمام ستونها و کل سازه سوله ویران شده و یا حداقل بیس پلیت دچار اعوجاج گردیده است.)
پس از جانمایی ستونهای سوله روی مهرههایی که از قبل تراز شدهاند نوبت به بستن مهره دوم که روی بیس پلیت سوله قرار میگیرد است.
توجه: میبایست تمام مهرهها بسته شوند و اگر سوراخهای بیس پلیت به اشتباه خیلی گشاد میباشند از واشر استفاده گردد.
پس از نصب ستونهای سوله حال به نصب تیرهای سازه سوله میرسیم. ابتدا دو تیر از ناحیه فلنجهای اتصال تیر به تیر روی زمین به کمک جرثقیل به همدیگر پیچ میکنیم و از وسط جناق ساخته شده دو تیر را بلند کرده و در بالای ستونها در محل نصب آن قرار میدهیم. در زمان بالا رفتن دو تیر دو نفر کارگر نصاب بالارو باید از دو ستون نصب شده سوله بالا رفته و تجهیزات لازم برای نصب سوله را به دو طرف تیر ببندند.
- توجه: اگر میتوانید در کارگاه 24 تا 48 ساعت اقدام به بستن پروفیلهای زد نمایید بهتر است پیچهای اتصال زدها به تیر سوله را روی استاپ زدها بسته و بعد از آن اقدام به بلند کردن تیر سوله نمایید. و نیز اگر استراتها کوتاه هستند (زیر 4 متر) قبل از بلند کردن تیر میتوان آنها را روی گوشکوبیها نصب نمایید. با سینهبندها میتوانیم برخورد مشابه داشته باشیم.
با قرار گرفتن تیر در محل مناسب، بر روی ستونها دو کارگر با استفاده از سنبه فولادی سوراخهای فلنج را در امتداد هم قرار داده و اقدام به بستن پیچها میکنند. به موازات آنها یک نفر از پایین ستونهای سوله را به صورت تقریبی شاغول میکند و وضعیت عمود بودن ستونها را به کارگرهای بالا اعلام میکند تا آنها با بازی با زاویه فلنجهای تیر به تیر و تیر به ستون، ستونها را کاملاً شاغول نمایند. بعد از نصب قاب اول سوله و مهار کردن آن با شمه یا همان جرثقیل بلند کننده تیرها میتوانیم دو تیر بعدی را از زمین بلند و نصب نماییم.
حال نوبت به نصب اعضای فرعی سوله میرسد. آنها شامل استراتهای بادبندهای دیواری، بادبندهای سقفی و حداقل دو عدد پروفیل زد در ابتدا و انتهای هر تیر سوله میباشند. بعد از مقید کردن دو قاب اولیه در مقابل بارهای جانبی، میتوانند با داشتن یک جرثقیل به ادامه نصب سوله بپردازیم.
- توجه: تا آنجا که ممکن است تمام اجزایی را که باید جهت نصب سوله بالا دهیم توسط جرثقیل در ارتفاع جابهجا نماییم که پس از ترخیص ماشینآلات نصب اقدام به بستن آنها نماییم وهمچنین در ابتدای عملیات هنگام تخلیه بار ورودی از کارخانه به کارگاه میبایست اعضای سوله با توجه به نقشه نصب در سرتاسر سوله پخش شوند.
- هشدار: با توجه به فراوان نبودن کارگر نصاب بالارو سلامت آنها بسیار مهم میباشد. استفاده آنها از کفش و کلاه ایمنی الزامیست، سقوط پیچ و مهره در کارگاه به وفور رخ میدهد، احتیاط کنید. در جاهایی ممکنه میبایست در ارتفاع از کمربند ایمنی استفاده نمایند البته در جاهایی که زیاد دستگیر نباشند.
نه تنها در سوله بلکه در تمامی سازهها هرچه اسکلت سازه سوله به خوبی اجرا شود کارهای بعدی به سهولت و روانی خاصی پیش خواهد رفت. در سوله شاغول بودن ستونها به علت مرحله نصب آبرو و نصب دیوارهای ساندویچ پانل و پوشش سقف سوله از اهمیت ویژهای برخوردار است. گاهی اوقات در نصب مشکلاتی به وجود میآید که با درایت مدیر پروژه و پیمانکاران خبره به راحتی میتوان بر آنها غلبه نمود.
گاهاً به علت عدم نظارت صحیح در مراحل ساخت سوله ممکن است بعضی از ستونها کوتاه یا بلند ساخته شوند، در اینگونه موارد میتوان با چرخاندن پیچهای زیر بیس پلیت این نقصان را از بین ببریم.
در مرحله ساخت ممکن است به علت عدم برش مناسب ورقهای فولاد و یا کمدقتی جوشکاران فلنجهای تیر به تیر و یا تیر به ستون سوله طبق زوایای نقشههای شاپ نصب نگردند و هر یک سانت خطا 10 تا 30 سانت ناشاغولی ستون در نصب سوله را در پی خواهد داشت، در اینگونه موارد میتوان با کمک نصاب سوله آنقدر با پیچهای اتصال فلنجها بازی کنیم تا ستونها و قاب سوله شاغول گردند و فضای خالی به وجود آمده میان فلنجها را بعداً فیلرگیری میکنیم.
فیلرگیری: به پر کردن فضای خالی به وجود آمده میان فلنجها را گویند. این کار با ورقهای فولادی به ضخامت و ابعاد مختلف صورت میگیرد. (3,0- 5,0 , …)
مشکل دیگر خم شدن یا بریده شدن بولتها میباشد، اگر بولت به نحوی خم شده که تغییر قطر ندارد و ترک نداشته باشد، میتوان با یک لوله بلند آن را به حالت اولیه برگرداند و یا اگر بریده شده باشد میتوان با یک لوله بلند آن را به حالت اولیه برگرداند و یا اگر بریده شده باشد (در اثر حرکت لودر یا جرثقیل) بهترین راه استفاده از رول بولت میباشد.
مرحله چهارم: نصب آبروهای سوله
بعد از نصب و شاغول کردن اسکلت فلزی سوله نوبت به نصب آبروها میرسد. آبروها دارای اشکال متفاوتی هستند.
آبروها معمولاً به 2 شکل ساخته و اجرا میگردند:
- یو U شکل که در اصطلاح به آن آبروی لندنی میگویند.
- آبروی ذوزنقهای یا باکس
همچنین آبروها از لحاظ مکان و محل نصب سوله به دو دسته تقسیمبندی میگردند:
- آبروی میانی (در سولههای دوقلو)
- آبروی کناری
در آبروهای ذوزنقهای ورق آبرو که از جنس گالوانیزه میباشد احتیاج به خم کاری داشته و به دلیل نبود دستگاه خمکاری با دهانههای معمولاً این آبرو در قطعات 3 متری ساخته میگردد. ولی در آبروهای یو شکل ضخامت ورقها 55,0 میلیمتر میباشند که پس از حمل به بالای سوله با ضربههای مناسب به راحتی در محل خود مستقر میگردد.
توجه: ورقهای به ضخامت بیش از 75,0 میلیمتر را نمیتوان جهت آبروی لندنی استفاده نمود چون اولاً برای شکل گرفتن نیروی زیادی میخواهد و در ثانی پس از ضربه خم نمیگردد بلکه دچار تاخوردگی میگردد.
مراحل نصب آبرو یو شکل
- ابتدا دو دسته آبرو (تسمههای فولادی به عرض 5 سانت و ضخامت 5 میلیمتر که قابل خم در داخل و خارج کارگاه میباشد) در ابتدا و انتهای سوله و بر روی کناریترین پروفیل زد توسط عملیات جوشکاری قرار میگیرد.
- حال فاصله بین دو رسته آبروی نصب شده در ابتدا و انتهای سوله را ریسمانکشی کرده و محل نصب بقیه دسته آبروها را مشخص مینماییم.
- نصب بقیه دسته آبروها در فضای ریسمانکشی شده و به فواصل 90 تا 100 سانتیمتر
- بالا بردن رول ورق آبرو و قرار دادن آن روی رسته آبروهای نصب شده
- چون ورق آبروی لندنی دارای ضخامت کمی میباشد با ضربات پا و چکش لاستیکی به راحتی در محل خود به صورت یو شکل جا میرود.
- توسط پیچ و مهره لبه آبرو به لبه تسمه که از قبل سوراخ گردیده متصل میشود.
- در صورت استفاده از چند رول ورق برای آبروی لندنی، میتوان محل انفصال آنها را ابتدا ماستیک زده و پس از پرچکاری مجدداً ماستیک کاری میکنیم و یا اینکه لبه آنها را مانند اتصالات کانال کولر به هم چفت و بست میکنیم.
- سوراخکاری محل پسانکها (محل نصب ناودان خروجی آب طبق نقشههای اجرایی سوله)
- در آبروهای کناری میبایست لبه آبرو فتیله گردد تا از استقامت مناسبی برخوردار گردد.
- بستن ابتدا و انتهای آبرو توسط خمکاری ورق آبرو
نصب آبروی ذوزنقهای
- دسته آبروها را مانند آبروی لندنی نصب میکنیم.
- خمکاری ورقهای گالوانیزه در کارخانه و حمل به کارگاه
- اتصال تکه آبروهای به کارگاه حمل شده (معمولاً قطعات 3 متری هستند). معمولاً با سر هم کردن 3 عدد از آنها و رسیدن به یک آبروی 7,2 متری و انتقال آنها به بالای سوله میتوان به عملیات نصب ادامه دهیم. اتصال ورقها به هم میتواند توسط پرچ و ماستیک و یا لحیمکاری صورت پذیرد.
- حمل تکه آبروهای سر هم شده به بالای سوله توسط طناب یا جرثقیل
- اتصال نهایی آبروهای 7,2 متری در لابهلای سوله
- اتصال لبه آبرو به لبه تسمههای ساپورت آبرو توسط پیچ و مهره
- سوراخ کردن پستانکها (محل نصب ناودانها طبق نقشه)
- در صورت استفاده از پرچ و ماستیک جهت سر هم کردن آبروها باید در نظر داشته باشید معمولاً میخ وسط پرچ از محل خود خارج میشود و به همین علت ماستیک کاری در مرحله دوم روی محل اتصالات آبرو ضروریست.
- کنترل نمایید که حتماً نصاب آبرو شیب به سمت ناودانها را اجرا نماید. در صورت کم بودن زمان پروژه بهترین آبرو از لحاظ سرعت اجرایی نوع لندنی آن است. و ضمناً جهت افزایش عمر و دوام آبرو میبایست سازه به گونهای طراحی گردد که آبرو میان دو پروفیل زد اجرا گردد.
مرحله پنجم: اجرای پوشش سقف سوله
مرحله پایانی سازه سوله اجرای سقف و نصب تاج شیروانی میباشد که مانند مراحل نصب قبلی فلوچارت اجرایی آن را بیان خواهیم کرد.
پوشش سقف سازههای صنعتی به دو نوع میباشند:
- ساندویچ پانل
- ورقهای موجدار به همراه پشم شیشه و توری مرغی
از بیان نصب ساندویچ پانل به علت عدم پیچیدگی اجرایی خودداری میکنم و نحوه نصب مورد دوم را شرح میدهیم.
نحوه نصب پوشش سوله توسط ورق موجدار
بعد از نصب کامل زدها، سینهبندها،سگرادها و آبرو و رولهای توری مرغی (معمولاً طول رول 45 متر) را به بالای سوله انتقال و شروع به نصب آنها مینماییم. توری مرغیها در عرض سوله و از آبرو تا آبرو و با عبور از روی تاج شیروانی نصب میگردند جهت درگیر کردن توری مرغی با آبرو میتوان آبرو را در فواصل 10 سانتی چاکهای 2 سانتی داده و از محل این چاکها و خم کردن آنها لبه توری مرغیها را مهار نماییم. رعایت حداقل 10 سانتیمتر آور لب توری مرغیها و بافتن آنها در محل اتصال به هم امری الزامیست. به موازات عملیات نصب تورها میتوان رولهای پشم شیشه و ورقهای موجدار (به سه نوع: سینوسی- شادولاین- ذوزنقهای) را به بالای سوله انتقال دهیم.
توجه: در هنگام خرید پشم شیشه به دانسیته و ضخامت محصول توجه نمایید دانسیته معمول و معقول جهت نصب پوشش سوله 20D میباشد.
پس از نصب توری مرغیها شروع به نصب پشم شیشه و ورقهای موجدار میکنیم. برای نصب آنها اول پشم شیشه را مانند توری مرغیها باز کرده و ورقها را به گونهای که از تاج شیروانی تا آبرو ادامه داشته باشد را روی پشم شیشهها قرار داده و توسط دریل، پیچ خودکار، واشر قیری و قابلمهای اقدام به نصب ورقها به پروفیلهای زد مینماییم.
توجه: واشر قیری زیر واشر قابلمهای قرار میگیرد و معمولاً تعداد آنها جهت پوشش سقف 3 تا 4 عدد محاسبه میگردد.
حال نوبت به نصب تاج شیروانی میباشد. تاج شیروانی نیز ورقی تقریباً به عرض 1 متر و از جنس گالوانیزه است. این ورق از وسط تا شده و به گونهای روی تاج سوله نصب میگردد که دو لبه پوشش سقف سوله را در زیر خود قرار دهد. اصطلاحاً به این نوع کار فلاشینگ نیز میگویند (به آببند کردن سازه توسط ورقهای فلزی فلاشینگ گویند).
نصب سقف سوله نیز مانند مراحل قبلی دارای نکاتی میباشد که با رعایت آنها میتوان از دوبارهکاری و هزینههای اضافی اجتناب نماییم.
- در مرحله حمل ورقهای موجدار به بالای سقف سوله، ورقهایی که آنها را نمیتوان تا پایان ساعت اداری نصبشان کرد میبایست به طور مطمئنی مهار گردند. بارها مشاهده گردیده که باد به راحتی آنها را جابهجا میکند.
- در روزهای سرد به علت یخ زدن سطحی پوشش و خطر لیز خوردن کارگران میبایست آنها را توجیه نماییم.
- تا حد ممکن پشم شیشهها میبایست در محلی مسقف دپو گردند و اگر چنین محلی موجود نیست در زیر خود سازه در سمتی که پوشش کار، کار خود را شروع میکند آنها را تخلیه مینماییم.
- اهمیت محاسبه خرید تعداد ورقهای پوشش به علت پایین آوردن تعداد دفعات حمل و نقل مورد توجه قرار گیرد. در سولههای با دهانههای زیاد (25 متر به بالا) طول ورقهای پوشش زیاد میشود و نوع بارگیری آنها ترافیکیست. پس چه بهتر که همه ورقهای سوله محاسبه و به کارگاه انتقال داده شوند. باید توجه داشت در صورت کسری ورق هزینه زیادی را برای خرید حمل و تخلیه متحمل میشویم.
- در سولههای بلند (طول بیشتر از 30 و 35 متر) ما با درز انبساط روبهرو خواهیم بود. در محل درز جهت یکپارچهسازی سقف میتوان مانند شکل نشان داده شده عمل نماییم (این کار هم نوعی فلاشینگ است)
- لبه ورقهای پوشش میبایست از لبه اولین پروفیل زد آغاز گرددد در غیر اینصورت ورق دچار افتادگی و خمیدگی میگردد و یا در اثر وزش باد و تکان خوردن پیچ خودکار دچار پدیده خستگی شده و در نهایت این امر به تخریب سقف میانجامد.