سوله مشترک ( دو قلو) یکی از جدیدترین نوآوری هاست که به دلیل استفاده بهینه از فضا و صرفه جویی در هزینه ها طرفداران زیادی پیدا کرده اند. سوله ها یکی از بهترین و مناسب ترین سازه های جدید هستند که برای ساخت فضاهای وسیع که کاربرد زیادی برای راه اندازی کسب و کارها دارند، طراحی و اجرا می شوند. برای طراحی و اجرای سوله باید عوامل متعددی را در نظر گرفت.
سوله های مشترک ( دو قلو) را به گونه ای طراحی می کنند که با وجود تحمل بار دو سوله، ساختار کلی سازه دچار مشکل نشود. این شیوه به ویژه برای پروژه هایی که دارای محدودیت فضایی هستند بسیار مناسب است. در این مقاله تصمیم داریم تا شما را به صورت کامل با سوله مشترک ( دو قلو) آشنا کنیم تا انتهای این نوشتار با ما همراه شوید.
نوع سوله | توضیحات |
---|---|
سوله دو قلو | – شامل دو بخش مستقل که به صورت موازی یا متصل ساخته میشوند. – مناسب برای تقسیم فضاهای مختلف و کاربردهای چندگانه. |
سوله صنعتی | – طراحی شده برای استفاده در صنایع مختلف. – معمولاً دارای ارتفاع بلند و فضای بزرگ. |
سوله انباری | – مناسب برای ذخیرهسازی کالاها و محصولات. – طراحی ساده و اقتصادی. |
سوله ورزشی | – طراحی شده برای فعالیتهای ورزشی و تفریحی. – شامل امکاناتی مانند زمینهای بازی و سالنهای ورزشی. |
سوله تجاری | – مناسب برای فروشگاهها و مراکز خرید. – طراحی جذاب و مدرن برای جلب مشتریان. |
سوله کشاورزی | – طراحی شده برای فعالیتهای کشاورزی و دامداری. – شامل انبارهای ذخیرهسازی و کارگاههای مربوطه. |
سوله مشترک ( دو قلو) چیست؟
سوله های مشترک ( دو قلو) سازه هایی فلزی هستند که دارای دو سوله مجزا ولی ستون های مشترک هستند. این نوع سوله ها مزایای زیادی از جمله کاربردهای متنوع، هزینه کمتر، نهایت استفاده از فضا و … دارند که به یکی از محبوب ترین گزینه ها در بین کارفرمایان برای صنایع گوناگون تبدیل شده اند.
نکات مهم در ساخت سوله مشترک ( دو قلو)
در ساخت سوله های مشترک ( دوقلو) لازم است نکاتی را که در این بخش به آنها اشاره می کنیم را در نظر داشته باشید.
- استفاده از نیروی متخصص
- مدیریت هزینه ها
- در نظر گرفتن استانداردهای ایمنی
- محاسبه دقیق بار وارده

سوله مشترک یا دو قلو
مراحل ساخت سوله مشترک ( دو قلو)
فرایند ساخت سوله مشترک ( دو قلو) به صورت کلی به عبارت زیر است.
۱- طراحی اولیه: اولین مراحل ساخت سوله مشترک طراحی ستون ها و تعیین کردن نیازهای پروژه مورد نظر است.
۲- تحلیل سازه ای: برای ساخت این نوع سازه انجام محاسبات دقیق به منظور حصول اطمینان از پایداری سازه ضروری است.
۳- انتخاب مصالح: یکی دیگر از مهم ترین مراحل و البته اصلی ترین مراحل ساخت سازه های دو قلو انتخاب مصالح با کیفیت برای مقاومت سازه در برابر عوامل محیطی و تضمین دوام آن است.
۴- ساخت فونداسیون: پایه گذاری محکم و مقاوم برای ساخت ستون های مشترک یکی دیگر از مراحل ساخت سوله مشترک است.
۵- نصب ستون ها و اتصالات
بعد از اجرای فونداسیون نوبت به نصب ستون ها و اتصالات می رسد که باید به صورت دقیق اجرا شوند.
۶- نصب سقف و دیوارها
نصب سقف و دیوارها مراحل نهایی ساخت سوله مشترک ( دو قلو) هستند.
کاربردهای سوله مشترک ( دوقلو)
سوله های دو قلو، به دلیل داشتن فضای بیشتر و تنوع طراحی و اجرای آنها در صنایع مختلفی کاربرد دارند. در این قسمت به کاربردهای رایج این نوع سوله ها اشاره می کنیم.
انبارها
از سوله های مشترک برای احداث انبارهای بزرگ جهت ذخیره انواع کالاها، لوازم یدکی، مواد اولیه و محصولات کشاورزی استفاده می کنند. دهانه نسبتا عریض و ارتفاع بلند این نوع سوله ها امکان نگهداری کالاها را در سطوح گوناگون و به صورت پالت بندی فراهم می نماید.
نمایشگاه ها
احداث محل برگزاری نمایشگاه های صنعتی و تجاری یکی دیگر از کاربردهای سوله مشترک است. از آنجایی که این نوع سازه ها فاقد ستون و دارای فضای وسیع تری هستند امکان برگزاری مراسمات و رویدادها و همچنین چیدمان غرفه های نمایشگاهی به طور منظم در محیط آنها وجود دارد.
مجتمع های تفریحی و ورزشی
سوله های دو قلو برای احداث مجتمع های ورزشی و تفریحی سر پوشیده نیز کاربرد دارند. فضای قابل انعطاف و گسترده این نوع سوله ها امکان ایجاد فضای ورزشی مانند سونا، استخر، سالن بازی و همچنین ایجاد زمین بازی برای رشته های گوناگون ورزشی که به فضای سرپوشیده و وسیعی نیاز دارند را فراهم می کنند.
کارگاه های تولیدی
از سازه های مشترک ( دو قلو) برای احداث کارگاه های تولیدی در صنایع گوناگون از جمله صنایع نساجی، لوازم خانگی، ساخت قطعات خودرو، صنایع غذایی و دارویی، شیمیایی و … استفاده می شود. فضای وسیع این سوله ها، محیطی بسیار مناسب را برای چیدمان تجهیزات تولید، جابجایی مواد اولیه، تولید محصولات نهایی، استقرار ماشین آلات سنگین و … فراهم می کند.
فروشگاه های بزرگ
یکی دیگر از کاربردهای سوله مشترک ( دو قلو) احداث هایپر مارکت ها و فروشگاه های بزرگ است. فضای بدون ستون و بسیار وسیع این سوله ها، امکان چیدمان محصولات را به صورت منظم فراهم می کند. همچنین می توان به راحتی بخش های مختلفی مانند انبار، بخش اداری و … را برای رفاه بیشتر کارکنان و مشتریان فراهم نمود.
بیشتر بدانید:
مزایای سوله مشترک ( دو قلو)
بسیاری از کارفرمایان و صاحبان مشاغل و صنایع از کاربردهای گسترده سوله های مشترک ( دو قلو) اطلاع دارند بنابراين به همین دلیل ساخت این سوله را ترجیح می دهند. طراحی و اجرای سوله دوقلو همانند سوله سبک و سوله دست دوم باید براساس استانداردهای نظام مهندسی و محاسبات فنی خاص انجام شود. در ادامه شما را با مهمترین مزایای سوله مشترک ( دو قلو) آشنا می کنیم.
هزینه کمتر
ساخت سوله مشترک به دلیل استفاده مشترک از بعضی اجزای تشکیل دهنده سوله مانند دیوارها، ستون ها و سقف، در نهایت منجر به کاهش هزینه های ساخت و ساز می شود.
تنوع بیشتر
سوله های مشترک ( دو قلو) را می توان به اشکال مختلفی نظیر سوله دو قلو با دهانه نا متقارن یا سوله دو قلو با دهانه مساوی، متناسب با نوع کاربری طراحی و اجرا کرد.
کاربردهای متنوع
سوله های مشترک ( دو قلو) برای مصارف متعددی از جمله سالن های ورزشی، مجتمع های تفریحی، مراکز لجستیک، کارگاه های تولیدی، انبارها و … مورد استفاده قرار داد.
نورپردازی بهتر
یکی از مهمترین مزایای سوله مشترک ( دو قلو)، نورپردازی طبیعی تر و بهتر است چرا که این نوع سازه ها با داشتن دو دهانه، نور طبیعی بیشتری را به درون سازه وارد می کنند و در نتیجه استفاده از نور مصنوعی در محیط سازه کاهش می یابد.
طراحی و اجرای سریع سازه
سوله های مشترک ( دو قلو ) به علت استفاده از اجزای استاندارد و پیش ساخته بسیار سریع تر نسبت به سوله های تک دهانه طراحی و اجرا می شوند.
مقاومت در برابر زلزله
این نوع سوله ها به دلیل طراحی و اجرای صحیح در مقابل زلزله و سایر عوامل مشابه مانند طوفان، باران و برف شدید مقاومت بسیار زیادی را از خود نشان می دهند.
عایق بندی بهتر
با کمک روش های عایق بندی استاندارد و با به کار بردن مصالح با کیفیت در ساخت این سازه ها، می توان عایق بندی صوتی و حرارتی مطلوبی را در دهانه های سوله دو قلو ایجاد کرد.
فضای بیشتر
سوله های مشترک ( دو قلو) به علت حذف ستون های میانی نسبت به سوله دست دوم فضای بیشتری را در اختیار کاربران قرار می دهند. این مورد باعث افزایش استفاده از فضای داخلی و ظرفیت ذخیره سازی خواهد شد.
از دیگر مزایای سوله مشترک ( دو قلو) می توان موارد زیر را نیز نام برد.
- سوله مشترک هم برای کاربری صنعتی و هم کاربری غیر صنعتی استفاده می شود
- یکی دیگر از مزایای مهم این سوله عدم محدودیت در طراحی واجرای سقف پوشش آن است.
- در این سوله ها مکان نصب تجهیزاتی مانند جرثقيل های سقفی دارای تناژ بالا و همچنین جرثقيل های دروازه ای وجود دارد.
- ساخت سوله مشترک علاوه بر اینکه باری به سازه اصلی اضافه نخواهد کرد بلکه با ایجاد لنگرهایی در ستون از نظر جابجایی و تنش، وضعیت بهتری را فراهم می کند.
جمع بندی
سوله مشترک ( دو قلو) که در این مقاله به تعریف آن، مراحل ساخت آن، کاربردهای آن و در نهایت مهم ترین مزایای آن پرداختیم به عنوان یک انتخاب اقتصادی و کارآمد در صنایع مختلف محبوبیت زیادی پیدا کرده است. این سوله ها مزایای زیادی مانند کاهش هزینههای اضافه، طراحی و اجرا در سریعترین زمان ممکن، مقاومت در برابر زلزله، امکان استفاده از فضای بیشتر و کاربردهای متنوعی را به همراه دارند.