نکات ایمنی در ساخت سوله دارای اهمیت بسیار زیادی است چون سوله ها به همان اندازه که سازه های کاربردی و مفیدی هستند به همان اندازه هم از لحاظ ساخت و ساز و نکات ایمنی حساس می باشند.
به علاوه اگر استاندارد های لازم برای ساخت سوله رعایت نشود ممکن است خسارت های جبران ناپذیری برای سوله ایجاد شود. در چند سال گذشته سوله های بسیاری بودند که به علت رعایت نکردن استاندارد ها و طراحی سوله شان با مشکل روبرو شده است و باعث شده که اتفاقات ناگواری برایشان ایجاد شود.
اتفاقاتی که علاوه بر خسارات مالی آسیب های جانی هم داشته است که این اتفاقات و مشکلات باعث شده است که سازمان نظام مهندسی قوانین سخت گیرانه ای را اجرا کند. در ادامه این مطلب قصد داریم توضیحات بیشتری در مورد سوله و نکات ایمنی در ساخت سوله در اختیار شما عزیزان قرار دهیم پس تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید.
سوله چیست و چه کاربردی دارد؟
این سازه ها از سری جذاب ترین و کاربردی ترین سازه های عمرانی می باشند این سازه های فلزی دارای شیب هستند و با توجه به محاسبات فنی ویژه ای تولید و طراحی می شوند. سوله یک پروژه مناسب و مفید عمرانی می باشد که برای انواع فعالیت های صنعتی و کشاورزی و… مورد استفاده قرار می گیرد.
سوله ها از سری مقرون به صرفه ترین ساخت و ساز برای ایجاد یک فضای مورد نیاز برای کاربری های مورد نظر شما است. ساخت سوله با در نظر گرفتن فونداسیون یک ستون شروع خواهد شد و معمولا با اتصالات مختلف اجزا به یک دیگر وصل می شوند.
سوله ها از سری گزینه های انعطاف پذیر و قابل اعتماد برای اضافه کردن فضای موقتی به بخش تولیدی و یا دیگر مکان ها است. سوله ها دارای انواع مختلفی هستند که هر یک از آن ها معمولا با توجه به کارایی آن مورد استفاده قرار می گیرد.
از سوله ها برای کاربری های مانند:
- کارگاه
- مرکز خرید
- پارکینگ
- آشیانه هواپیما
- کارخانه های فرآوری
- پالایشگاه ها
و…. استفاده می کنند. همچنین در ساخت این سوله ها معمولا از اجزای مختلفی استفاده می کنند.
برخی از نکات بسیار مهم در ساخت سوله
رعایت اصول و استاندارد های ساخت سوله از سری مباحث بسیار مهم در ساخت این سازه است. در هنگام ساخت سوله باید به عوامل مختلفی توجه کرد که برخی از این عوامل مانند بررسی مکان راه اندازی، انتقال مواد، لرزش و سقوط سوله، آسیب به ستون فقرات، بریدگی و سیاه شدن، و خرابی سازه اشاره نمود که در ادامه توضیحات بیشتری در مورد این عوامل در اختیار شما قرار می دهیم.
بررسی مکان راه اندازی سوله
قبل از شروع اجرای پروژه ساختمان سازی سوله باید از مکانی که می خواهید در آن شروع به کار کنید دیدن نماید و بررسی های لازم را انجام دهید. که در این بررسی ها باید مواردی هم چون: بررسی زمین اطراف و خاک آن، شناسایی محل عبور کانال برق، ارزیابی کردن شیب زمین از لحاظ نشست و نرمی خاک را در نظر گرفت. رعایت هر یک از این موارد باعث افزایش ایمنی سوله و سازه شما می گردد و می تواند خطرات احتمالی را تا حد زیادی کاهش دهد.
داشتن دفترچه محاسبات سوله
برای ساخت هر سازه ای مهندسی شما نیاز به یک دفترچه مهندسی دارید تا تمامی مشخصات فنی سازه را در آن ثبت کنند. در این دفترچه نوع متریال کاربردی و شیوه ساخت هم از مواردی است که در دفترچه محاسبات سوله ثبت می گردد. در دفترچه معمولا مواردی مانند استرات، بندکشی، سقف سازه، وال پست، تیر ریزی و… ثبت می شود.
مراقبت از سر و چشم ها
یکی دیگر از نکات مهم در هنگام ساخت سوله باید رعایت کنید استفاده از وسایل محافظتی است که سازمان های نظارتی بر روی آن بسیار تاکید دارند و رعایت آن از احتمال نجات دادن افراد از مشکلاتی مانند آسیب به سر و چشم را بسیار افزایش می دهد. موارد زیادی در ساخت و ساز وجود دارند که نیازمند داشتن دانش و تخصص در آن زمینه می باشند تا از ایجاد آسیب جلوگیری کنند. استفاده از کلاه ایمنی و عینک در هنگام کار برای جلوگیری از ورود ذرات و آلاینده ها به چشم بسیار حائز اهمیت است.
لرزش و سقوط
معمولا ساخت و ساز سوله یک فرآیند زمان بر است و اگر در حین کار ساخت سوله زمان کافی برای ساماندهی امورات و مراحل ساخت سوله مد نظر خود قرار ندهید ممکن است این مراحل سخت تر و پیچیده تر شود. هنگامی که این مراحل مطابق با یک نظم مشخص انجام شوند از لغزش و سقوط جلوگیری می شود. از سری صدماتی که در ساخت سوله اتفاق می افتد لغزش و سقوط است. یکی از روش های که برای نظم دادن و سازماندهی در هنگام جا به جا کردن تجهیزات و مصالح می توانید انجام دهید مشخص نمودن یک مکان امن و مناسب برای قرارگیری مواد و متریال های مورد استفاده در هنگام انجام پروژه و رعایت نکات ایمنی در ساخت سوله می باشد.
بریدگی و سیاه شدن
یکی از نکات ایمنی هنگام ساخت سوله که بسیار مهم است ایجاد فشار بر روی ستون فقرات کارگران و افراد است که یک امر طبیعی می باشد. این افراد با بلند کردن و یا حمل کردن ابزار و مصالح باعث آسیب به ستون فقرات خود می شوند از این رو بهتر است که نکات ایمنی را رعایت کنند و از کمربند های مناسب برای انجام این فرآیند استفاده کنند. برای بلند کردن وسایل سنگین بهتر است از چند نفر کمک بگیرید و هرگز آن ها را به صورت تکی بلند نکنید.
خرابی ابزار ها
ابزار و وسایل زیادی در زمان انجام پروژه ساخت سوله و بقیه سازه های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد که استفاده از هر یک از آن ها به تجربه و شناخت کافی شخص نیاز دارد. استفاده و کار کردن با ابزار های که خراب یا شکسته، ترک خورده اند و یا دچار مشکلات فنی هستند احتمال وقوع آسیب های جبران ناپذیر را بسیار افزایش می دهد.
کلام آخر
در این مطلب سعی کردیم سوله و کاربرد آن و نکات ایمنی در ساخت سوله را برای شما توضیح دهیم. همانطور که گفته شد رعایت نکات ذکر شده باعث می شود که شما یک سازه بدون مشکل و مطابق با استاندارد های سازمان تولید کنید. برای ساخت سوله بهترین کار مراجعه و درخواست ساخت سوله از شرکت های معتبر در این زمینه است.