یکی از مهم ترین موارد در برآورد ساختن یک ساختمان یا سازه ، اندازه گیری مقدار مصالح مورد نیاز ساختمان یا مقدار مصالح به کار رفته در آن می باشد. این اندازه گیری ها و و آنالیزها در جدول های خاصی صورت می پذیرند که به آنها آنالیز می گویند. با ما همراه باشید تا با نحوه محاسبه مساحت دیوار سوله آشنا شوید.
نحوه محاسبه مساحت دیوار سوله چگونه است؟
ساخت سوله نیز از این قاعده مستثنی نیست و پیش از ساخت برای تعیین هزینه ها و تامین مصالح کافی می بایست این میزان را تخمین بزنیم. برای اینکه بتوانیم میزان مصالح موردنیاز و هزینه های آن را تعیین کنیم ، باید نحوه محاسبه مساحت دیوار سوله را بدانیم و با توجه به این روش تخمین دقیقی بزنیم. در ادامه این مطلب می خواهیم شما را با نحوه محاسبه مساحت سوله و فرایند دیوار چینی آشنا کنیم.
دیوار چینی چیست؟
دیوار چینی فرآیندی است که با استفاده از آجر، بلوکهای سفالی یا بتنی اقدام به ساخت دیوار کرده و برای این کار از چسب یا ملات استفاده میشود. به دیوارچینی، دیوار کشی نیز گفته میشود.
یکی از مراحل مهم در ساخت سازهها دیوار چینی است چرا که نقش بسیار مهمی در جلوگیری از ریزش آوار هنگام زلزله دارد.
به طور کلی هدف از دیوار چینی جدا کردن قسمتهای مختلف یک سازه و ایجاد فضاهایی با کاربریهای مختلف است.
کیفیت این عملیات به عوامل مختلفی از جمله کیفیت مصالح مصرفی، نحوه انجام کار، کیفیت سیستم سازه بستگی دارد.
در صورتی که دیوار کشی ساختمان به روشی اصول انجام پذیرد، هزینه تعمیر و نگهداری آن بسیار اندک و عمر مفید سازه بیشتر خواهد بود.
در صورت انجام غیر اصولی دیوار کشی خانه، مشکلات فراوانی در آینده از جمله عدم مقاومت کافی در زمین لرزه و آتشسوزی، عبور دادن سروصدا و مشکلاتی در نازک کاری به وجود میآید.
یکی از نکاتی که در اجرای دیوار چینی باید به آن توجه کرد، اتصال دیوارها به سازه است. این اتصالات باید به نحوی اجرا شوند که شرایط زیر را تامین کنند:
- خیز تیر بالا و پایین دیوار تاثیری در عملکرد دیوار نداشته باشد.
- نیرویهای جانبی مانند باد و زلزله اختلالی در عملکرد آن به وجود نیاورد و در دیوار ترک ایجاد نکند.
- جابهجایی نسبی طبقات تاثیری بر روی دیوار نداشته باشد.
مصالح دیوارچینی
تا این بخش از مقاله به مفهوم دیوار چینی ساختمان و پاسخ به سوال ” هدف از دیوار چینی چیست ” پی بردید.
در ادامه به بررسی کامل مصالح و لوازم مورد استفاده در این عملیات میپردازیم.
مصالح و لوازم مختلفی در عملیات دیوار کشی مورد استفاده قرار میگیرد که در حالت کلی مصالح کاربردی شامل موارد زیر است:
1. ملات
ترکیبی از ماسه با سیمان یا آهک است که در این ترکیب از آب نیز استفاده میشود. نقش ملات در دیوار چینی متصل کردن اجزا، توزیع نیروی وزن مصالح و نیروهای خارجی به کل سطح است.
برای آشنایی بیشتر با سیمان مقاله ” سیمان پرتلند ” مطالعه شود.
ملات مناسب، ملاتی است که چسبندگی کافی برای کنار هم نگه داشتن اجزاء تشکیل دهنده دیوار را داشته باشد.
ترکیب آب و سیمان عمل هیدراتاسیون را شکل میهد که نتیجه آن ایجاد مادهای ژلهای است.
این ماده به تنهایی مقاومت فشاری کافی را ندارد، لذا معمولا ماسه به این دوغاب سیمان اضافه شده تا علاوه بر چسباندن اجزاء دیوار، ماسه نیز به ژل سیمان و اجزاء دیگر بچسبد و ملات مقاومت فشاری مناسبی پیدا کند.
2. آجر
آجر ترکیبی از خاک رس، چسب، شن، آهک، سیمان و سنگ است که در قالبهای مخصوصی ریخته، فشرده و سپس خشک میشود.
آجرها خود انواع مختلفی دارند که عبارتند از آهکی، سفالی، متخلخل و غیره.
با استفاده از آجر میتوان دیوارهایی با ضخامتهای مختلف اجرا کرد. معمولا ابعاد استاندارد آجرها 20×10×5 سانتیمتر است.
به طور مثال برای ساخت دیوار 20 سانتیمتری از یک ردیف و برای ساخت دیوار 40 سانتیمتری از دو ردیف آجر استفاده میشود.
همچنین اجرای دیوارهایی با ضخامت 30 سانتیمتر و بیشتر از 50 سانتیمتر نیز میسر است.
دقت کنید که آجرها پیش از اجرای دیوار حتما داخل آب، زنجاب شوند. یعنی پیش از قرار دادن آجرها روی هم، چند دقیقه داخل سطلی پر از آب نگه داشته شوند.
این کار باعث میشود تا آجر جذب آب کرده و هنگام اجرا آب ملات را به خود نکشد.
اگر زنجاب انجام ندهیم آجر آب ملات را کشیده، هیدراتاسیون سیمان کند یا متوقف شده و اصطلاحا ملات خشک میشود. ملات خشک توانایی چسبندگی پایینی دارد.
همچنین اگر دیوار در برابر خوردگی و گرد و خاک نیاز به مقاومت داشت، باید روی آجرها از مواد محافظت کننده استفاده شود.
3. سنگ
برخی اوقات بنابر کاربرد از سنگ نیز در دیوار چینی ساختمان بتنی یا فلزی استفاده میشود، اما عمده استفاده سنگ در دیوارچینی مختص به دیوار حائل است.
بدیهی است به دلیل حجم و وزن بالای سنگ استفاده از آن برای دیوارهای داخلی ساختمان، منطقی نیست. اما میتوان برای دیوارچینی محوطه یا دیوارهای باربر در جادهها از آن استفاده کرد.
سنگهای استفاده شده در دیوار کشی معمولا شکل خاصی نداشته و با نامهای مالون و بادبر شناخته میشوند.
4. بلوک (اعم از بلوک سیمانی، سفالی، اتوکلاو شده، پرلیتی و گچی)
بلوکها به دلیل وزن پایین در حال حاضر بهترین گزینه برای ساخت دیوار هستند.
بلوکهای متنوعی برای دیوار چینی اسکلت بتنی و فلزی مورد استفاده قرار میگیرند که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند؛ به همین دلیل در انتها مقاله تمامی بلوکها را معرفی میکنیم.
5. شمشه
شمشه یا تراز وسیلهای برای اطمینان از هم تراز بودن دیوارها از نظر عمودی و افقی است. معمولا شمشهها به 2 صورت چوبی و فلزی هستند که نوع فلزی خصوصاً آلومینیومی کاربرد بیشتری دارد.
شاید نام شمشه ملات را از بناها شنیده باشید. شمشه ملات به صورت L شکل بوده که زبانه کوچکی دارد. این زبانه به اندازه ضخامت ملات دیوارچینی ارتفاع و به اندازه عمق تورفتگی ملات طول دارد.
بناها هر رجی که میچینند روی آن شمشه ملات قرار میدهند تا ضخامت ملات بین رجها و عمق تورفتگی هر رج برابر باشد و دیوار نمای قشنگی به خود بگیرد.
بدیهی است از شمشه ملات برای دیوارهای آجری نما استفاده میشود و برای دیوارهایی که در نما نیستند و روی آنها بعدا با گچ و خاک پوشانده میشود استفاده از ریسمان کار کفایت میکند.
هنگام اجرای پوشش گچ و خاک برای دیوارهایی که در نما نیستند، از شمشه معمولی برای پخش و یکنواخت سازی ضخامت پوشش روی دیوار اجرا شده استفاده میشود.
6. شاقول
شاقول وسیلهای برای تراز کردن دیوار است تا کاملا در راستای عمود قرار گیرد. به عبارتی زاویه نسبت به افق کمتر یا بیشتر از 90 درجه نباشد.
7. کمچه
برای پخش یکنواخت ملات، بندکشی و ماهیچهکشی کاربرد دارد.
8. تخته ماله
ماله کشی یکی از آخرین مراحل در طریقه دیوار چینی است. از تخته ماله جهت ایجاد پوشش مناسب روی دیوار و پخش کردن یکنواخت آن استفاده میشود.