سوله استاندارد مجموعه ای از قوانین و مقررات و استاندارد های است که برای ساخت و طراحی سازه های فلزی و سوله های صنعتی رعایت می شود. در چند سال گذشته به دلیل برخی اتفاقات ناگوار که در برخی از شرکت های صنعتی به وجود آمد بحث استاندارد کردن سوله ها و همچنین ساخت سوله استاندارد براساس معیارهای جهانی بسیار داغ بوده است و بیشتر مهندسان روی استاندارد بودن سوله ها توجه بسیاری دارند.
در یک سوله استاندارد باید یک سری آیتم ها رعایت شود که باعث مقاومت و استحکام و زیبایی سوله ها شود. سوله سازه ای فلزی است که دارای سقف شیب دار می باشد تفاوت اصلی سوله با دیگر سازه های این است که سقف آن به صورت شیب دار است و دهانه ی بزرگ تر دارد. معمولا در تمامی ساخت و ساز های ساختمانی از جمله سوله استاندارد هایی مشخص می شود که این استاندارد ها بیشتر برای حفظ امنیت سازه مورد نظر انجام می شود. در این مطلب قصد داریم سوله استاندارد و هر آنچه که نیاز است در مورد آن بدانید را برای شما توضیح دهیم.
اجزای سوله استاندارد کدامند؟
یک سوله استاندارد معمولا در اسکلت فلزی خود دارای یک سری اجزا است که این اجزا شامل موارد زیر است:
- فریم های ستون سقف
- وال پست
- بیس پلیت
- استرات
- با بند کشی کامل ستون و سقف
- تیر ریزی سقف سازه
ابعاد سوله استاندارد
یکی از گزینه های که قبل از انجام پروژه ساخت سوله باید رعایت شود و به تایید سازمان مقررات ملی ساختمان برسد ابعاد استاندارد سوله ها است. ابعاد دهانه سوله و ارتفاع آن از سری بخش های مهمی است که روی قیمت سوله تاثیر مستقیمی دارد و ابعاد آن باید مطابق با استاندارد های ارائه شده برای انواع سوله ها باشد. همچنین طول سوله هم دارای اهمیت زیادی است که معمولا متناسب با محل نصب سوله تعیین می شود.
عرض سوله
یکی از عوامل تعیین کننده در استاندارد بودن سوله عرض سوله است. معمولا عرض دهانه سوله چیزی حدود 20 تا 35 متر است. طول دهانه معمولا در میزان اهن مورد نیاز هم اثرگذار است مثلا سوله با دهانه ی به عرض 15 متر معمولا آهن کمتری نسبت به دهانه ی 20 متری نیاز دارد.
طول سوله
سوله ها معمولا شامل تیر و ستون های می باشند که فاصله ی قانونی برای تیر و ستون ها چیزی بین 6 تا 9 متر می باشد. طول استاندارد یک سوله چیزی حدود 90 متر است. طول سوله روی تاثیرات دمایی سوله اثر گذار می باشد و هر چقدر طول سوله بیشتر باشد معمولا تغییرات دمایی تاثیر زیادی بر استحکام آن خواهد گذاشت.
ارتفاع سوله
در سوله سازی ، ارتفاع سوله عامل تاثیرگذار دیگری در آهن ها و هزینه های ساخت سوله است، ارتفاع سوله باید چیزی بین 4 تا 25 متر باشد. ارتفاع مناسب برای تاج سوله با توجه به یک سری ضوابط خاص و شیب و دهانه مشخص می شود. به طور کلی برای ساخت سوله ارتفاع کنار سوله یا شانه آن را چیزی حدود 6 متر در نظر می گیرند. ولی اگر بخواهند در سوله از جرثقیل بیش از 10 تن استفاده نمایند باید این ارتفاع را به 8 متر افزایش دهند. در برخی از موارد بسیار خاص و در برخی کاربرد های صنعتی ارتفاع سوله تا 20 متر هم تعیین خواهد شد.
شیب سوله
شیب سوله استاندارد بین 10 تا 30 درصد مشخص خواهد شد. برای سوله های که دارای دهانه کوچک هستند شیب 20 درصد و برای سوله های با دهانه بزرک شیب 15 درصد و همچنین برای سوله های با دهانه خیلی بزرگ معمولا شیب 10 درصد را مشخص می کنند.
در برخی از مناطق که دارای استانداردهای خاصی هستند به طور مثال در مناطقی که برف و باران زیاد است شیب سوله ها نباید از 15 درصد کمتر شود و در صورتی که دهانه سوله بزرگ تر باشد باید شیب سوله را کمتر محاسبه نماید.
دفترچه محاسبات سوله استاندارد چیست؟
هر سازه هنگامی که می خواهید آن را بسازید باید برای آن دفترچه محاسبات صادر نماید و در آن مشخصات فنی سازه به صورت کامل نوشته و توضیح داده شود. همچنین باید توضیح داده شود که این سوله را با چه متریال و روشی می خواهید بسازید.
استفاده از دفترچه محاسبات سوله و اطلاعات آن در اجرای سازه دارای اهمیت زیادی است که نباید آن را نادیده بگیرید. امروزه از این دفترچه به عنوان یک ابزار مهم و کاربردی در مهندسی ساخت و ساز استفاده می شود که شامل محاسبات و نمودارهای مربوط به ساخت و اجرای انواع سوله ها می باشد.
استفاده از دفترچه محاسبات سوله دارای مزایای بسیاری است که این مزایا شامل:
- افزایش ایمنی و استحکام سازه
- کاهش هزینه ها
- افزایش کیفیت و کارایی سوله
- افزایش بهره وری
- سهولت در تدوین اطلاعات سازه ها
- آسانی در هماهنگی و اجرای سازه
دفترچه محاسبات سوله های استاندارد دارای بخش های مختلفی است که برخی از آن ها را برای شما توضیح می دهیم:
بارگذاری
یکی از مهم ترین بخش های دفترچه محاسبات سوله بارگذاری ثقلی است که در آن تمامی اطلاعات به همراه جزئیات سقف ها، دیوارهای پیرامونی و تیغه بندی ها مطاق با نقشه های معماری ثبت می شوند. همچنین باید تمامی بارگذاری های جانبی هم باید به صورت کامل در این دفترچه ثبت شوند.
چک لیست
چک لیست شامل سازه نگهبان و مشخصات فنی و زلزله می باشد. مهندس باید بعد از تمام شدن سوله برای تطابق با سازه تمامی چک لیست ها باید در اختیار فرد مالک قرار گیرد. بر روی جلد دفترچه باید اطلاعات کامل مالک و شماره پرونده و نوع سازه هم ثبت شود.
فونداسیون و پی
فونداسیون و کنترل مقاومت پی و حساب نمودن تنش خاک را می توان یکی از راه های رسیدن به سوله استاندارد دانست و ثبت این موارد در دفترچه محاسبات سوله دارای اهمیت زیادی است.
قوانین طراحی سوله
معمولا در طراحی سوله قوانین مختلفی طراحی می شود که کلیات آن ها یک سان است ولی جزئیاتشان تا حد بسیار زیادی با یک دیگر تفاوت دارند. از این رو باید این قوانین در دفترچه ثبت شوند.
سقف سوله ها به چه صورت باید باشد؟
شکل سقف سوله معمولا به دهانه آن بستگی دارد و دارای فرم های مختلفی می باشد مانند: تک شیب و قوسی، دو شیب یا هشتی و..
معمولا برای سوله های چند دهانه از فرمت سوله هشتی استفاده می شود. اگر زیبایی ظاهری سوله دارای اهمیت زیادی باشد می توانید از طراحی سوله قوسی استفاده نماید مثلا برای هتل ها، مجتمع های ورزشی، تالارهای پذیرایی و…. از این نوع سقف استفاده می کنند.
برای ساخت دیگر سوله ها از فرمت سقف کم شیب استفاده می کنند که این نوع سقف برای سوله های تک دهانه و یا چند دهانه مناسب است. معمولا توزیع نور در سوله های با سقف تک شیب خیلی بیشتر می باشد.
سوله های قوسی معمولا مشخصات فنی خاصی ندارند و تنها اولویت آن ها ظاهر زیبای آن ها است. برای این نوع سقف از دستگاه های CNC استفاده می نمایند تا بتوانند یک قوس منظم و تمیز ایجاد کنند
چه عواملی در قیمت ساخت یک سوله استاندارد تاثیر دارد؟
در قیمت این سوله ها معمولا عوامل زیادی تاثیر دارد که این امر به صورت مستقیم روی استاندارد بودن و کیفیت سوله ها تاثیر دارد. و باید به گونه ای بالانس شود که به سوله استاندارد خدشه ای وارد نشود. در صورتی که می خواهید یک سوله استاندارد و ارزان بسازید باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
وزن سوله : معمولا سوله های که دارای وزن سنگین تری هستند قیمت بیشتری هم دارند.
مصالح و متریال : مواد و مصالحی که در سوله استفاده می شوند هر چقدر دارای کیفیت بیشتری باشند قیمت سوله را هم بالاتر می ببرند.
تجهیزات در سوله سازی: استفاده از تجهیزات مختلفی مانند تاسیسات تهویه، سیستم گرمایشی و روشنایی
کاربری سوله: سوله ها با کاربری های مختلف معمولا با قیمت های متفاوتی هم ساخته می شوند.
ابعاد دهانه سوله: ابعاد دهانه سوله در تعیین قیمت آن تاثیر زیادی دارد.
محل احداث: محل احداث سوله در تعیین قیمت ان تاثیر زیادی دارد.
دارا بودن جرثقیل: داشتن جرثقیل و یا عدم وجود آن در سوله در قیمت آن تاثیر گذار است.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم توضیحات کاملی را در مورد سوله استاندارد در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که گفته شد سوله ها را با توجه به یک سری استاندارد ها می سازند که این استاندارد ها باعث می شود که مقاومت و کارایی سوله افزایش پیدا کند. چنانچهخ قصد دارید سوله استاندارد بسازید می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید و اطلاعات مورد نیاز برای ساخت و طراحی سوله استاندارد را دریافت کنید.