سوله یکی از مهم ترین و پراستفاده ترین سازه های معماری می باشد که مورد استفاده تمامی صنایع به حساب می آید و روزانه تقاضای استفاده از آن چندین برابر می شود. این کاربرد فراوان سوله و داشتن تاثیر زیاد آن بر صنایع باعث شده است که عمر مفید سوله برای فعالان حوزه صنعت یک دغدغه باشد و آن ها برای عمر مفید سوله تلاش کنند.
در هنگام ساخت سوله توجه به مواردی مانند مصالح باکیفیت همچون پروفیل و نحوه اجرای ساخت آن از سری عوامل موثر در عمر مفید سوله است. در ادامه این مطلب قصد داریم عوامل موثر بر عمر مفید سوله را بیشتر برای شما توضیح دهیم پس در صورتی که می خواهید سازه ای با عمر مفید داشته باشید تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
عمر مفید سوله به چه معنا است؟
به زمانی که سوله بتواند کیفیت ظاهری و عملکرد خوب خود را حفظ نماید و بتوان از آن استفاده کرد عمر مفید می گویند. کیفیت سازه سوله به غیر از عوامل ظاهری به یک سری عوامل فیزیکی ،ایمنی و مقاومتی هم مربوط می شود. هر چه شما بتوانید سوله خود را باکیفیت و ایمن تر بسازید مطمئن عمر مفید آن هم افزایش پیدا خواهد کرد. از این رو بهتر است برای ساخت سوله های سبک و یا سنگین از متخصصین در این حرفه کمک بگیرید و کارهای ساخت را به آن ها بسپارید تا بتواند سازه ی با عمر مفید برای شما فراهم کنند.
عواملی که بر عمر مفید سوله موثر هستند کدامند؟
عوامل بسیاری وجود دارد که بر عمر مفید سوله تاثیر گذار است ولی برخی از مهم ترین آن ها مانند:
نوع سوله
سوله ها معمولا با توجه به نوع کاربرد مصالح و سازه مورد استفاده دارای انواع مختلفی می باشند که این انواع به صورت زیر است:
- انواع سوله با توجه به جنس سازه به سوله بتنی و سوله فلزی تقسیم می شوند.
- سوله ها از لحاظ دهانه به انواع تک دهانه، دو دهانه و چند دهانه تقسیم بندی می شوند.
- سوله ها از لحاظ شکل و ظاهری به انواع سوله خرپایی، قوسی، چند ضلعی ، سوله یو بی ام، تیرورقی و سوله فضا کار و…. تقسیم بندی می شوند.
- سوله ها از لحاظ شیب به انواع سوله تک شیب، سوله با سقف دو شیب، سوله با سقف قوسی و سوله با سقف تخت تقسیم بندی می شوند.
هر کدام از این سوله ها دارای نوع خاصی از ابعاد و سیستم سازه ی هستند. سوله های خرپایی با توجه به نوع اجرا و سیستم سازه ای که دارا است عمر مفیدی هم دارد از این رو آن را به روزترین و سبک ترین انواع سازه می دانند.
اقلیم و مکان نصب کردن سوله
معمولا هر چقدر که اقلیم و مکان نصب سوله در فضای شهری و مطلوب تری باشد عمر مفید آن هم بیشتر خواهد بود. به علاوه میزان مقاومت خاک بستر احداث سوله ، میزان بارندگی و بارش برف در منطقه ، نزدیکی با مناطق ساحلی و درجه حرارت خورشید از سری مواردی هستند که باعث عمر مفید سوله می شوند و با آن رابطه مستقیم دارند.
عواملی مانند رطوبت باعث ایجاد زنگ زدگی در سازه فولادی می شود و تضعیف شالوده و ایجاد ترک در دیوار باعث کاهش عمر مفید سوله نیز خواهد شد. تاثیر این موارد آن قدر زیاد است که می تواند به راحتی دیگر عوامل مانند کیفیت مصالح استفاده شده را تحت الشعاع خود قرار دهد.
ولی تمهیداتی مانند: بستر سازی برای افزایش خاک، استفاده از مصالح ضد زنگ و استرهای مقاوم در برابر رطوبت مثل رنگ پروکسی در مناطق مرطوب و ساحلی، تقویت سازه سقف در مناطق با بارش برف سنگین و……. میتواند باعث افزایش عمر سوله شود.
کیفیت و مقاومت نوع آهن آلات مورد استفاده در اجرای سوله
یکی دیگر از عواملی که باعث افزایش طول عمر مفید سوله می شود کیفیت و نوع مصالحی است که در سوله استفاده می شود کیفیت و نوع مصالح که در ساخت سوله استفاده می شود باید دارای کیفیت بسیاری باشد. مناسب بودن قیمت پروفیل، ورق های فولادی و دیگر آهن آلات مورد استفاده در ساخت سوله یکی از فاکتورهای است که در کنترل بودجه پروژه دخالت دارد.
به علاوه این که در سازه خود از چه مصالحی استفاده می کنید مثلا بتنی یا فلزی هم بر عمر مفید سوله دخالت دارد و تاثیرگذار است. معمولا در سازه های فلزی از فولاد های ST37 و ST52 استفاده می کنند که هر چقدر این عدد بیشتر باشد دوام و استقامت سوله هم بیشتر خواهد شد. برای سقف سوله بیشتر از ورق های گالوانیزه و ساندویچ پنل و پلی کربنات برای پوشش سقف استفاده می شود.
اندازه و ابعاد سوله
سوله ها معمولا در اندازه و ابعاد مختلفی تولید خواهند شد که این اندازه و ابعاد به نحوه کاربرد و تجهیزات شما بستگی دارد. از ابعاد سوله ارتفاع و طول دهانه از سری مواردی هستند که می توانند روی عمر مفید سوله تاثیر زیادی داشته باشد. ارتفاع سوله های نرمال چیزی بین 6 تا 8 متر و دهانه های سوله بالای 15 تا 30 متر می باشد. از این رو هر چقدر اندازه ها بیشتر باشد مصالح مورد نیاز بیشتر و نیاز به صرف هزینه های بیشتری است تا بتوان سازه ی مقاوم تولید کرد.
اجرای درست و صحیح مراحل ساخت
اجرای درست و صحیح مراحل احداث سوله به خصوص اجرای فونداسیون و پی کنی، دیوار چینی، نصب ستون ها و رفترها و اجرای پرلین ها و استرات ها و سینه بند هاو……. از سری عواملی هستند که باعث افزایش طول عمر سازه می شوند.
به طور مثال در هنگام طراحی و اجرای مراحل ساخت سوله باید کاربرد تجهیزات اضافی هم چون ماشین آلات سنگین و جرثقیل در سازه سوله مدنظر شما باشد چون این گزینه یکی از عواملی است که در افزایش طول عمر سوله دخالت دارد.
نحوه طراحی و اجرای اسکلت بندی سوله
جایگذاری مناسب ستون ها و انتخاب نوع اسکلت بندی سازه از دیگر عواملی است که بر عمر مفید سوله بسیار تاثیرگذار است. در طراحی سوله باید مشخصات اقلیمی مکان احداث، و نوع کاربری حتما مد نظر شما باشد تا بتوانید یک سوله با مقاومت بالا طراحی نماید.
نحوه تعمیر و نگهداری سوله
یکی دیگر از بخش های تاثیرگذار بر عمر مفید سوله نحوه تعمیر و نگهداری سوله است که نباید از آن غافل شوید. اقدامات خاصی برای نگهداری سوله وجود دارد مانند بررسی کردن دوره ای اتصالات، بررسی مهاربند های سقفی و اتصالات پوشش های سقف و دیوار، تعمیر قسمت های که دچار خوردگی شده است ، رعایت این موارد می تواند باعث افزایش عمر مفید سوله هم شود.
جمع بندی
سوله ها از سری سازه های پرکاربرد هستند که از ان ها در کاربری های مختلف استفاده می شود. افزایش عمر مفید سوله باعث کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری می شود و همچنین از توقف فعالیت های تجاری و تولیدی هم جلوگیری می کند
ساخت سوله های دست دوم صنعتی و یا سوله های نو یک نوع سرمایه گذاری هستند و قسمت بزرگی از یک کسب و کار به حساب می آیند. به این دلیل اطمینان از طول عمر آن می تواند به حفظ بهره وری و جلوگیری از تعمیرات با هزینه سنگین کمک زیادی نماید. دریافت مشاوره و یا کمک از افراد متخصص در این حرفه می تواند بسیار تاثیرگذار باشد و بتواند باعث شود که شما یک سازه باکیفیت بالا داشته باشید.