سوله سبک همانطور که از نامش پیدا است یک نوع سازه است که دارای وزن کمتری است و علت وزن این سوله به دلیل مصرف کمتر آهن در این سازه است. سقف سوله های سبک با توجه به محاسبات خاص به حالت شیب دار طراحی می شوند. قیمت آن ها هم نسبت به دیگر سازه های سنگین دارای تفاوت قابل توجهی است.
اطلاعات بیشتر
سوله سبک سازه ای بی کیفیت و ضعیف نیست و یک سازه بسیار مقاوم می باشد. این سازه در شرایط مختلف از جمله تگرگ، باران شدید، برف، باد و طوفان و…. مقاوم هستند. در ساخت این دسته سوله ها معمولا از فولاد بهینه استفاده می کنند و این روش ساخت از لحاظ مقاومت و کارایی با سوله های سنگین برابری می کند.
سوله سبک چیست؟
این نوع سوله ها یکی از پر استفاده ترین سازه های فلزی در حوزه صنعت است که نه تنها ضعیف نیست بلکه بسیار مقاوم هم می باشد و پایداری بسیار عالی دارد. نصب سوله سبک معمولا با پیچ و مهره انجام می شود و گاهی هم از جوشکاری استفاده می کنند. هزینه ساخت سوله سبک با توجه به ابعاد سوله و محل نصب آن برآورده می شود. باید بدانید که تعیین ابعاد سوله هم دارای ارتباط مستقیمی با کاربری آن است.
معمولا برای ساخت سوله های با دهانه کمتر از 70 متر نیاز به نصب ستون نمی باشد. اجرای فونداسیون در سوله سبک به علت مصرف آهن کمتر و در مقایسه با دیگر سازه های مشابه به آن بسیار مقرون به صرفه تر است. دیواره ها را می توانید از متریال های مانند بلوک، اجر و یا پوشش ساندویچ پانل آماده کنید.
انواع سوله سبک
این سازه ها جزء سازه های مدرن با قیمت مناسب است و در ساخت آن ها از ورق فولادی بهینه سازی شده استفاده می کنند. به طور کلی سه روش برای ساخت سوله سبک وجود دارد که این سه روش به صورت زیر است:
سوله یو بی ام
این نوع از سری سوله های بدون اسکلت می باشند که بسیار کاربردی هستند. این نوع سوله ها بسیار سبک، مقاوم و ارزان قیمت هستند. در ساخت این نوع سوله ها از هیچ نوع ستون و جوشکاری استفاده نمی شود. این سوله (سوله یو بی ام) به دلیل مقرون به صرفه بودن در ساخت دامداری و یا تجاری کاربرد زیادی دارد.
سوله خرپایی
سوله های که در سازه های صنعتی کاربرد دارند به شکل های خرپایی دو بعدی و سه بعدی ساخته می شوند. ولی در کل سوله های خرپایی دارای انواع مختلفی از جمله شیبدار، مسطح، قوسی هستند که با توجه به نظر کارفرمایان و متناسب با نظر کارفرما و طراح پروژه مشخص می شود. این نوع سوله معمولا در ساختش از مصالح بهینه تر استفاده می کنند که این کار باعث سبک سازی سوله هم می شود.
از سری مزایای سوله خرپایی می توان به باز و بسته کردن سوله و بازیافت آن و یا نصب در مکان دیگر اشاره کرد. همچنین این سوله قابلیت ساخت با ارتفاع زیاد را دارا است. این سوله ها (سوله های خرپایی) دارای عدم محدودیت در ابعاد دهانه و متراژ دلخواه بدون ستون میانی هستند.
سوله فضایی
سوله های فضایی در سازه های دهانه بزرگ استفاده می شوند سوله های فضایی شامل قاب های منفردی هستند که با تیر ورق ساخته می شوند. این نمونه سازه دارای عملکردی به صورت سه بعدی است و به تحلیل های سه بعدی نیاز دارد. از این سوله برای سالن های کارخانه ها، آشیانه هواپیماها، سالن اجتماعات، تالارهای تجمع و سخنرانی، پارکینگ های طبقاتی، مراکز تجاری و خرید و… می توان استفاده کرد.
عملکرد سوله فضایی در هنگام زلزله نسبت به دیگر سوله ها مرسوم و مناسب تر است. این سوله دارای وزن سبک است که مهمترین ویژگی های سوله فضایی است. با توجه عدم محدودیت در فرم سازه و ساختار آن جزو سازه های پایدار به حساب می آید. از مزایای این سوله می توان به سرعت بالای نصب و تولید آن اشاره کرد. دیگر مزایای سوله فضایی به صورت زیر است:
- دارای نمای بسیار زیبایی است.
- جزو سوله سبک و کم وزن است
- به علت فضای موجود در بین لایه های سازه امکان عبور دادن تاسیسات از داخل سازه وجود دارد.
- امکان اجرای همزمان سازه فضایی با دیگر عملیات ساختمان وجود خواهد داشت.
- به دلیل پیش ساخته بودن قطعات و نصب و مونتاژ آن ها به وسیله پیچ و مهره دیگر نیازی به جوشکاری این قطعات نیست.
- این سازه را می توانید به سرعت طراحی و اجرا کنید.
- اجرای این سازه با دهانه بزرگ دارای هزینه بسیار کمی است.
- دارای ایمنی بسیار بالایی است.
- دمونتاژ کردن و یا مونتاژ قطعات این سوله ها بسیار کار آسانی است.
طبقه بندی ظاهری سوله سبک چگونه است؟
سوله های سبک دارای انواع مختلفی هستند و از لحاظ ظاهری هم دارای دسته بندی های مختلفی می باشند. این سوله ها با توجه به نوع کاربری آن ها در شکل و اندازه دلخواهی تولید و آماده می شوند. ولی به طور کلی سوله های سبک از نظر شکل ظاهری به شکل های زیر ساخته می شوند:
- چند ضلعی
- قوسی
- تک دهانه به صورت8
- دو و یا چند دهانه با ستون های مشترک
مزایای سوله سبک
سوله سبک دارای مزایای بسیاری است و یکی از مزایای مهم این سوله ها وزن سبک آن ها است که باعث می شود که حمل و نقل آن ها راحت تر و سریع تر انجام شود. جا به جا کردن و اتصال سوله سبک راحت و آسان است و همچنین نصب قطعات سازه در محل مورد نظر دارای هزینه نسبتا پایینی است. چون تمامی مراحل ساخت سوله سبک در کارخانه انجام می شود. در این سوله ها از پروفیل استفاده می شود که پروفیل باعث شده است که میزان فولاد مصرفی در سوله تا حد زیادی کاهش پیدا کند.
از دیگر ویژگی های سوله سبک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بالا
- قیمت مناسب ساخت
- قابلیت ساخت با ارتفاع زیاد
- عدم محدودیت ساخت و تغییر قیمت سوله
- قابلیت نصب انواع جرثقیل سقفی و جرثقیل بازویی
- دوستدار محیط زیست به علت استفاده از ورق گالوانیزه
- دارای دفترچه محاسبات نظام مهندسی
- برخورداری از استاندارد های بین المللی
- انتقال و سرهم کردن سریع قطعات سوله
محاسبه هزینه
یکی از عوامل بسیار مهم در تعیین قیمت وزن است اگر وزن سوله کاهش پیدا کند قیمت سوله هم با توجه به مصرف فولاد و پروفیل کاهش پیدا می کند.
ابعاد سوله های سبک متفاوت است که در آن طول، ارتفاع و دهانه سوله سبک به همراه شیب سقف سوله حائز اهمیت می باشد. معمولا هزینه ساخت با توجه به چهار آیتم طول، ارتفاع، عرض، شیب و پوشش سوله محاسبه می شود،هر چقدر سوله شما با ابعاد کوچک و استاندارد و اصولی محاسبه گردد متریال استفاده شده در آن هم کمتر خواهد بود. برای داشتن یک سوله سبک مناسب و استاندارد که دارای سوددهی و بازدهی مناسب تری باشد باید تمامی اصول و قوانین سازمان نظام مهندسی و همچنین استاندارد های جهانی را در ساخت و تجهیز در نظر بگیرید و در سازه به صورت کامل اجرا نمایید.